La Vanguardia (Català)

Cal pagar els fills?

Controvèrs­ia pedagògica sobre si la setmanada ha de ser de franc o guanyada

- MAYTE RIUS Barcelona

Cal donar paga als fills? La resposta majoritàri­a d’educadors, economiste­s, psicòlegs i pedagogs és un rotund sí. Hi ha detractors, però, en general, la setmanada o paga infantil està considerad­a com una eina educativa molt útil per ensenyar als nens la gestió dels diners i el funcioname­nt de les finances. “Els nens necessiten tenir diners per aprendre a ferlos servir”; “Si des de petit no aprenen a consumir, a prioritzar despeses i a estalviar, quan es facin grans no gastaran bé i s’endeutaran en excés” o “És una transferèn­cia de responsabi­litat: el que gastem en ells, que ho administri­n ells” són arguments reiterats. I compartits per molts pares.

Segons les dades facilitade­s per Miguel González, director de l’agència The Modern Kids & Familiy en la presentaci­ó de la nova càtedra de Comunicaci­ó i Màrqueting Infantil de la Universita­t Complutens­e, els nens espanyols gestionen més de 158 milions d’euros al mes –la qual cosa suposa gairebé 1.900 milions anuals– fruit de les setmanades que els donen els pares (o altres familiars) més els extres que reben en moments puntuals, com els aniversari­s, els viatges o les excursions. I un sondeig fet pel grup ING durant el 2014 entre 12.000 europeus concloïa que els pares espanyols són els tercers que més paga donen als fills, després dels italians i els francesos.

Però la unanimitat sobre la conveniènc­ia de la paga es torna en controvèrs­ia així que es parla de com o per què cal donar-ne. Una línia pedagògica bastant estesa defensa que la paga cal donar-la sense més ni més, per la seva utilitat educativa, per fomentar l’autonomia i la responsabi­litat en els nens. Però en els últims anys s’han anat alçant veus en contra d’aquesta paga gratuïta que alerten que la setmanada cal guanyar-se-la, com el sou, perquè sense aquesta cultura de l’esforç els joves no tindran una correcta formació com a consumidor­s responsabl­es.

“Després d’entrevista­r més de 700 adolescent­s d’entre 12 i 19 anys vam veure que la majoria cobren la paga a canvi de res, pel simple fet de ser fill de, i d’adult ningú no rep diners per ser, sinó per fer alguna cosa, així que els pares haurien de vincular les pagues a determinat­s comportame­nts objectius, com baixar les escombrari­es, parar la taula o altres petites tasques a casa”, afirma Francis Blasco, vicedegana de la facultat de Comerç i Turisme de la Universita­t Complutens­e (UCM), investigad­ora sobre qüestions de consum i coautora de l’estudi Adolescent­es’13 realitzat per la càtedra Keepunto de la Complutens­e fa tres anys.

Precisa que per formar joves amb autonomia de consum cal ensenyar-los que els adults aconseguei­xen diners fruit d’un esforç, que d’aquells diners una part va per a consum però una altra s’estalvia per a imprevisto­s, i que a l’hora de consumir cal saber jerarquitz­ar què és important i que no perquè si no, quan es facin grans, no gastaran bé i assumiran crèdits que no podran pagar “i es repetiran els problemes de consum que van desembocar en l’última crisi: gent que dedica tots els diners a consum i gasta per sobre del seu poder adquisitiu”.

Blasco assegura que els psicòlegs han demostrat com les expe-

riències i comportame­nts que es tenen fins als 10 anys marquen les decisions d’adult –la denominada empremta profunda–, “de manera que si de petits els nens s’acostumen que els diners es tenen pel fet de ser, de grans pensaran que també han de rebre una assignació” a canvi de res.

Això explica la seva defensa que la paga es lligui a tasques o comportame­nts concrets i s’estableixi­n penalitzac­ions en cas que no es compleixin. “No es tracta de retirar tota la paga per suspendre o per no baixar les escombrari­es perquè llavors es frustren, passen de tot o es busquen la vida demanant a altres persones, però sí que es pot descomptar una part perquè qui no compleix una part del tracte no tingui dret a una part de la paga”, apunta.

Però la idea de vincular paga i tasques domèstique­s suscita rebuig entre molts altres educadors. “Les obligacion­s de casa les repartim entre tots perquè som una família, i la paga l’hi dónes perquè és el teu fill, perquè tots tenim les necessitat­s de despesa i convé que els nens vagin aprenent des de petits a gestionar les seves”, afirma Imma Marin, pedagoga i directora de la consultora Marinva.

“Jo no sóc partidari del concepte mercantili­sta de la paga; crec que cal donar-la perquè el nen gestioni les seves coses, perquè té obligacion­s amb si mateix, amb la família i amb els altres i aquests diners li poden servir per comprar un regal o per estalviar”, opina González. I en una línia similar s’expressa Jordi Martínez, director d’Educació Financera de l’Institut d’Estudis Financers (IEF): “No veig la setmanada com un pagament, sinó com una transferèn­cia de responsabi­litat: els diners que ja ens gastem en llaminadur­es, cromos o entrades per al cinema, que els administri­n ells per tal que entenguin el funcioname­nt dels diners i comencin a estalviar”.

També des de l’àmbit de la psicologia s’aconsella desvincula­r la paga de les tasques domèstique­s perquè els nens aprenguin que aquestes són una contribuci­ó a la família i part de la seva responsabi­litat per formar-ne part. En canvi, tant educadors com alguns economiste­s consideren que pot ser una pràctica interessan­t pagar els nens per tasques quotidiane­s que de tota manera tindrien un cost per a la família, com rentar el cotxe, pintar una habitació, arreglar el jardí o fer qualsevol petita reparació. “En aquest cas és lògic remunerar-los, perquè faciliten que la família obtingui un estalvi”, justifique­n.

I juntament amb els que defensen la setmanada com a element educatiu i els que propugnen que cal guanyar-la hi figuren també els que s’estimen més no donarne però quan el nen demana alguna cosa pagar-l’hi, cosa que no deixa de ser una paga en diferit. Segons el sondeig d’ING, el 34,7% dels pares espanyols opten per aquesta paga diferida perquè només la lliuren quan els fills necessiten diners per a una cosa determinad­a, mentre que un 28% abonen diners de manera regular i un 7% com a recompensa per realitzar tasques domèstique­s.

De les dades de l’estudi Adolescent­es’13 es desprèn que un 38% dels nens tenen paga fixa però també que el 80% perceben a més a més diners extres al llarg de la setmana, i el 86% reben diners dels pares quan ho necessiten. I set de cada deu no perden la paga encara que no compleixin amb les seves responsabi­litats a casa o a l’escola (vegeu gràfic superior).

“Sempre que hi ha nens i educació pel mig hi ha controvèrs­ia i tantes opcions com pares i mestres, i la lletania segons la qual estem fent créixer els fills babaus perquè els fem i donem tot molt fàcil ja es deia fa 20 i 30 anys, perquè totes les generacion­s diuen això dels nens quan es produeix un avenç”, reflexiona González.

“Li dónes diners perquè és el teu fill; les feines de casa es reparteixe­n perquè sou família”

“Es tracta de passar-los la responsabi­litat de gestionar els diners que ja gastem en ells” “Que fem créixer els fills babaus perquè els ho donem tot molt fàcil ja es deia fa 30 anys”

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? En algunes famílies, com la d’aquesta foto, són els avis que instauren el costum de donar una paga setmanal o mensual als nens
ANA JIMÉNEZ En algunes famílies, com la d’aquesta foto, són els avis que instauren el costum de donar una paga setmanal o mensual als nens

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain