La Vanguardia (Català)

L’oposició planta el govern de Colau per falta de diàleg

Tots els grups, a excepció de BComú i el PSC, van tornar a votar en contra dels pressupost­os i es van negar a debatre’ls

- SILVIA ANGULO Barcelona

L’oposició a l’Ajuntament de Barcelona es va negar en bloc ahir a debatre els pressupost­os municipals per a l’any que ve. Durant la comissió extraordin­ària d’Economia, en la qual s’havien de discutir els comptes, va passar el que era previsible: CiU, C’s, ERC, el PP i la CUP hi van votar en contra, cosa que fa evident la solitud de l’equip de govern. Amb el que no comptava el tinent d’alcalde d’Economia, Gerardo Pisarello, era amb trobar-se amb un mutisme impropi en una comissió que, amb tota seguretat, passarà a la història com una de les més breus que s’han celebrat mai. Els representa­nts de cada formació van expressar el seu vot en contra, però es van negar a afegir una paraula més per fer evident la falta de diàleg que ha mantingut en aquests mesos l’equip de govern sobre els comptes municipals.

Malgrat el cop de porta de l’oposició, la votació permet a l’executiu local portar els pressupost­os al ple municipal de divendres vinent i activar una qüestió de confiança amb què tiraran endavant sense més problemes. Només es podrien tombar si en un termini de 30 dies l’oposició aconseguís formar una majoria i presentar un candidat alternatiu, una aliança més que improbable per les diferents sensibilit­ats de les forces que tenen representa­ció al ple municipal.

La comissió, que tan sols va durar sis minuts, la va obrir Pisarello, que va explicar que havien rebut 116 al·legacions, de les quals només 85 poden considerar-se que estan vinculades als pressupost­os, ja que la resta són considerac­ions polítiques que poc hi tenen a veure. Va defensar que la porta es manté oberta per al diàleg amb la resta de partits i va acabar afirmant que serà necessari continuar parlant.

Una vegada finalitzad­a la reunió, el silenci de l’oposició es va convertir en dures crítiques i acusacions contra l’actitud mantinguda per BComú i el PSC, el seu soci de govern. Els grups van denunciar que en tota la tramitació dels pressupost­os del 2017 l’executiu municipal no havia tingut intenció d’arribar a un consens ni de buscar el diàleg. “Així no es pot governar. Ada Colau i Jaume Collboni havien decidit que aprovarien els comptes a través de la qüestió de confiança”, va criticar la regidora convergent Sònia Recasens. Obviant que en el mandat anterior Xavier Trias també va haver de recórrer a aquesta fórmula per aprovar els pressupost­os del 2014, va assegurar que l’alcaldessa acabarà aprovant els comptes per “la via de la imposició”. Recasens va lamentar que no serveixi de res entrar en el debat amb aquest govern i, per això, va defensar el mutisme durant la comissió d’Economia.

La presidenta del grup municipal de C’s, Carina Mejías, va comparar la durada de la comissió amb les ganes del govern de negociar. Va destacar que el seu grup havia presentat 30 al·legacions i que només 18 van obtenir resposta, i va qualificar de “tics antidemocr­àtics” l’actitud que mantenen amb l’oposició.

Les crítiques del republicà Alfred Bosch van anar en la mateixa línia. Va assegurar que la qüestió de confiança és una prova que tot estava decidit . “Davant el silenci del govern a l’hora de negociar hem decidit que nosaltres tampoc no parlaríem”, va afegir.

Pel regidor del PP Javier Mulleras, la insubordin­ació de l’oposició està motivada per la falta de voluntat per recollir les al·legacions i va assegurar que “la regeneraci­ó democràtic­a i el diàleg de Colau s’ha convertit en un governar per decret, que imposant els seus pressupost­os en contra de la majoria dels barcelonin­s”. La CUP, que va donar suport a costa de socialiste­s i republican­s als comptes del 2016, va justificar el seu rebuig, segons la regidora Maria Rovira, pel fet que el pressupost no reculli cap al·legació seva i tampoc qüestions que s’han aprovat per consens en el ple.

Els pressupost­os es portaran al ple del divendres 23, vinculats a una qüestió de confiança

 ?? JORDI PLAY / ARXIU ?? Gerardo Pisarello en una comissió d’Economia
JORDI PLAY / ARXIU Gerardo Pisarello en una comissió d’Economia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain