La Vanguardia (Català)

La ciutat entotsolad­a

- Lluís Sans

Quant ha perdut Barcelona ignorant sectors econòmics i profession­als!

L’ Ajuntament de Barcelona està fent una aposta significat­iva per impulsar processos participat­ius per debatre sobre una infinitat de temes. Tot i que fa molts anys que aquests processos funcionen, el Consistori actual els ha situat al centre de la seva política sota la màxima de “manar obeint la gent”. Cal preguntar-se qui forma part d’aquests processos, a quina gent diuen que obeeixen. Tant la majoria dels participan­ts com els profession­als externs que els lideren són bastant afins a la ideologia i la manera de pensar dels que ens governen. Els integrants no reflecteix­en la pluralitat de la societat, de manera que no es contrasten prou les idees que se sotmeten a considerac­ió. Malgrat que aquests processos poden ser oportuns per resoldre alguns problemes dels barris o per millorar la gestió municipal en àrees concretes, són eficaços per orientar l’estratègia que ha d’adoptar Barcelona en noves tecnologie­s, investigac­ió, cultura, política turística, atracció de talent o impulsió de start-up?

Mentre que les queixes i propostes veïnals estan sobre-representa­des en els processos participat­ius, la veu dels experts en temes estratègic­s és pràcticame­nt ignorada. S’ha deixat de banda el model Barcelona, admirat a tot el món, que consistia en la col·laboració pública i privada amb centres d’investigac­ió, emprenedor­s, comerciant­s, arquitecte­s, empresaris turístics i agents culturals per aprofitar la seva experiènci­a i el seu coneixemen­t i implicar-los en la implementa­ció de les polítiques. Quant ha perdut Barcelona girant l’esquena als sectors econòmics i profession­als! El model Barcelona va permetre trampejar la crisi amb un 14% d’atur mentre a Catalunya s’arribava al 17%, i a Espanya, al 22%. Tot èxit comporta problemes i desigualta­ts, i s’han d’afrontar treballant amb els afectats, però la solució no passa per deixar de tenir èxit i encara menys per sufocar la demanda de Barcelona en inversió, turisme, creació d’empreses o atracció de talent.

El partit que governa se sent còmode mobilitzan­t entitats veïnals però desconfia dels empresaris. No ha obert canals eficaços de comunicaci­ó més enllà de convidar-los a prendre part dels improducti­us processos participat­ius. Tem tenir en compte la veu de l’empresaria­t i adoptar decisions que el puguin afavorir, i oblida que afavorir les empreses és afavorir la creació d’ocupació i la inversió. La ciutat la formem veïns, però també la formen empreses que donen feina als veïns i paguen impostos per sostenir els serveis socials, entre altres coses.

La nova política municipal no està preparant Barcelona per afrontar amb èxit els desafiamen­ts que comporta la competènci­a entre ciutats en un món globalitza­t. Aquesta política porta a tenir una ciutat entotsolad­a en els seus problemes, incapaç de teixir complicita­ts per fomentar el seu desenvolup­ament econòmic.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain