La Vanguardia (Català)

Una ciutat de cinema

Igualada recupera una sala de projecció gràcies a una de les seves institucio­ns més populars

- JOSE POLO

Igualada torna a ser una ciutat amb cinema gràcies a una de les seves institucio­ns amb més tradició, l’Ateneu Igualadí, que acaba d’estrenar una programaci­ó estable que omplirà el buit que va quedar fa tres anys.

Us imagineu haver de fer entre 30 i 70 quilòmetre­s per anar al cinema? Igualada, ciutat de 40.000 habitants i capital de la comarca de l’Anoia, va assistir el gener del 2014 al tancament definitiu dels antics Kursaal. Eren els últims cinemes que quedaven vius en un lloc que, al seu dia, en va arribar a tenir fins a set de diferents a ple rendiment alhora. “Va ser un xoc emocional per a molts veïns”, recorda Mireia Claret, presidenta de l’Ateneu Igualadí. “Es va arribar a un punt fins i tot depressiu”, afegeix l’alcalde, Marc Castells.

I és que Igualada ha mantingut històricam­ent una relació especial amb el setè art. “Tenim una llarga tradició”, indica Claret. Sempre hi ha hagut moltes entitats relacionad­es amb el cinema, algunes de més amateurs i d’altres de més profession­alitzades, des de cinema clubs fins a múltiples festivals. El més conegut és el Zoom, l’únic dedicat a les pel·lícules de ficció televisiva d’Espanya i que ja prepara la seva quinzena edició. També és la seu del Centre Internacio­nal per a la Creativita­t Audiovisua­l de la Unesco.

“Érem una ciutat de cinema però sense cinema”, diu Claret resumint la situació. Als veïns d’Igualada i de les poblacions de la vora no els quedava cap altra opció que agafar el cotxe o el transport públic i plantarse en ciutats com Manresa o Abrera, a més de 30 quilòmetre­s de distància, per gaudir de les comoditats i la qualitat d’una sala i veure una estrena. D’altres apostaven per recórrer 70 quilòmetre­s fins a Barcelona.

“Molta gent ens preguntava si l’Ateneu hi podia fer alguna cosa”, explica Claret. Ho van valorar i aquesta entitat, amb més de 150 anys d’història, va posar fil a l’agulla coincidint amb la diada de Sant Jordi del 2014. “Vam sortir al carrer a recollir firmes i, en poc temps, vam aconseguir-ne 5.600”, diu la presidenta sense amagar un cert grau de sorpresa. “Ens vam adonar que teníem el suport de la gent, dels adolescent­s que no tenen cotxe, dels més grans que no el volien agafar; necessitàv­em un cinema”, sentencia.

L’Ateneu Igualadí tenia un espai lliure amb capacitat per allotjar una sala, però no disposava de prou diners per a la reforma. En aquest punt va trobar el suport de l’Ajuntament, que va impulsar econòmicam­ent les obres. “Mereixíem una sala de primera amb l’ambició de situar-nos al mapa d’equipament­s culturals”, argumenta l’alcalde. Vint setmanes després, en un temps rècord, Igualada ja tenia el seu nou cinema a punt. Dijous va obrir les portes amb la projecció de l’estrena de l’última pel·lícula de Star wars. “Estem encantats!”, exclama Castells. “Divendres, dissabte i diumenge, estrenes i cinema comercial; dimecres serà el dia de l’espectador, i dilluns, dimarts i dijous ens dedicarem a recuperar pel·lícules que poden tenir tirada i a un cinema més d’autor”, explica Claret.

La sala té 129 localitats i disposa de l’última tecnologia. A més, s’ha respectat l’aire modernista d’un edifici del 1863.

La capital de l’Anoia s’havia quedat òrfena del setè art després del tancament dels Kursaal fa tres anys

 ?? GEMMA MIRALDA ?? Venda d’entrades per a l’estrena de Rogue one dijous a l’Ateneu Igualadí de la Classe Obrera
GEMMA MIRALDA Venda d’entrades per a l’estrena de Rogue one dijous a l’Ateneu Igualadí de la Classe Obrera

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain