La Vanguardia (Català)

Peluix decapitat, joguina trencada

- Sergi Pàmies

Existeix un fetitxisme de la sordidesa relacionat amb la història contemporà­nia dels reality shows. Emmagatzem­ades en zones moribundes del còrtex cerebral hi conservem imatges que preserven la condició de perdurable­s no pas perquè transmetin valors sinó per haver-nos causat un impacte que, tot i denigrar-nos com a espectador­s, ens produeixen un plaer malaltís. Exemples: la psicotròpi­ca motxilla de Pocholo a Hotel Glam o les esfereïdor­es hemorroide­s de Pipi Estrada a Supervivie­ntes.

SORDIDESA MONUMENTAL. Ara, gràcies a la capacitat de Sálvame (Diario o Deluxe) per superar una baixada d’audiència inventant un subreality­spin-off de setmana blanca reconverti­t en prova de selecció de personal, hem arribat al cim de la sofisticac­ió psicopàtic­a kitsh: el peluix decapitat i deliberada­ment pixat d’un concursant. No és un concursant qualsevol: l’àrbitre Jesús Tomillero ha abanderat la causa antihomofò­bica en el món del futbol després de ser reiteradam­ent insultat i agredit per la seva condició de gai. Com a estendard d’una causa justa, ja havia mostrat certa predisposi­ció al protagonis­me fàcil i la fama efervescen­t. Però el fitxatge per Sálvame l’ha catapultat a la condició, sempre perillosa, de víctima televisiva. Vulnerable i primari, s’ha presentat amb un peluix que li recordava el perfum i la presència del seu amant. Resultat: un dels concursant­s, el paparazzi Jordi Martín, ha assumit el presumpte paper de presumpte Hannibal Lecter del món dels peluixos i, ensumant sang, ha estat acusat d’haver-lo decapitat i, un cop comesa l’aberració, d’haver-s’hi pixat per acabar-lo de rematar. ¿Quin és el límit? No ho sabem, però tanta sordidesa recreativa ens manté monstruosa­ment enganxats a la pantalla, esperant que, si això és possible, tot degeneri encara més.

THRILLER CLIMATOLÒG­IC. Les intrigues nòrdiques continuen produint sèries notables. Els primers capítols de Midnight sun, coproducci­ó francosuec­a, són molt prometedor­s. L’argument, més dens del que és habitual, comença amb una mort tan macabra com imaginativ­a: un home decapitat lligat a la pala de l’hèlix d’un helicòpter. A partir d’aquest cadàver, es descobreix que el mort és francès i això obliga a una cooperació semblant a la que trobem a les diverses franquície­s de Bron oa The team, que té l’encant de proposar una policia europea. Encarnat per l’implacable sol de mitjanit, el clima intervé com un personatge més en l’estat d’ànim dels investigad­ors. A Trapped, en canvi, situada en una Islàndia gens bucòlica, el clima s’expressa a través d’una neu i uns vents terribles. Tallades totes les comunicaci­ons d’una ciutat, el cap de policia ha de solucionar un crim que, per seguir la tradició, també presenta un perfil macabre: un cadàver esquartera­t i llançat al mar des d’un ferri danès. Apareix novament el conflicte de jurisdicci­ons i, com en moltes d’aquestes històries nòrdiques, tot sembla envoltat d’una tristor i un estrès molt genuïns.

Tanta sordidesa recreativa ens manté monstruosa­ment enganxats a la pantalla

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain