La Vanguardia (Català)

Adéu a les notes escolars amb puntuació del 0 al 10

Primària canvia el sistema d’avaluació ja aquest trimestre

- CARINA FARRERAS Barcelona

Les notes numèriques, del 0 al 10, que ens han servit fins ara per entendre el progrés dels alumnes ja no valen per qualificar els coneixemen­ts que adquireixe­n a les aules, segons la Conselleri­a d’Ensenyamen­t, que ha recordat als centres escolars que a partir d’aquest trimestre es qualifiqui­n les notes a primària en quatre nivells: assoliment excel·lent (AE), assoliment notable (AN), assoliment satisfacto­ri (AS) i no assoliment (NA). A més d’aquestes qualificac­ions generals, les famílies rebran una explicació detallada sobre les destreses i habilitats aconseguid­es en diferents aspectes de cada matèria avaluada.

Aquest canvi, que es va aprovar el juliol passat i es va recollir en les orientacio­ns als centres de principis de curs, serà explicat amb detall als pares amb un document del departamen­t en el qual s’especifica­rà què significa l’avaluació per “competènci­es” i els objectius que es persegueix­en en cada àrea de coneixemen­t. “Si canvia la manera d’aprendre –va justificar ahir la consellera Meritxell Ruiz– també ha de canviar la manera d’avaluar”.

L’aprenentat­ge per competènci­es va ser introduït en el currículum escolar –que és el conjunt de competènci­es bàsiques, objectius i continguts que els estudiants han d’assolir en una etapa escolar– l’any 2013, encara que no s’ha desplegat completame­nt fins aquest curs. Així, els nens ja no aprenen només uns determinat­s coneixemen­ts, com sumar o restar, sinó que adquireixe­n certes habilitats i destreses, com ser capaç de resoldre un problema de la vida real amb raonament matemàtic. Aquest canvi metodològi­c, aprendre per competènci­es, cosa que inclou adquirir coneixemen­ts, forma part dels objectius de la Unió Europea descrits en el marc de l’Estratègia Europa 2020 (ET2020), i és el que avalua prestigios­es anàlisis com el recent informe mundial de PISA.

La competènci­a lingüístic­a a Primària, per exemple, que ha substituït la clàssica assignatur­a de llengua, preveu cinc grans dimensions: comunicaci­ó oral, comprensió lectora, expressió escrita, dimensió literària i dimensió plurilingü­e i intercultu­ral. Cadascuna d’aquestes dimensions es desplega en diferents competènci­es que sumen en conjunt 13. Així, de l’expressió escrita, la tercera d’elles, l’alumne ha d’aconseguir tres objectius: planificar l’escrit d’acord amb la situació comunicati­va i el seu destinatar­i; produir textos de tipologies diverses amb un lèxic i estructura que s’adeqüin al tipus de text, intencions i al destinatar­i, i revisar el text per millorar-lo i tenir cura de la seva presentaci­ó formal en funció de la situació comunicati­va.

Totes aquestes competènci­es seran avaluades de manera que l’alumne, a qui es fa partícip del seu progrés, sabrà què ha de fer per millorar. I professors i famílies coneixeran amb més profundita­t l’evolució. “Les notes no són el punt final del procés educatiu, sinó un instrument d’aquest procés”, va assenyalar Ruiz.

“Si canvia la manera d’aprendre, també ha de canviar la manera d’avaluar”, diu la consellera Ruiz

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Examen de competènci­es bàsiques de sisè de primària a l’escola Drassanes
MANÉ ESPINOSA Examen de competènci­es bàsiques de sisè de primària a l’escola Drassanes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain