La Vanguardia (Català)

“Novel·lo la crisi personal d’un publicista d’èxit”

David Cirici, novel·lista

- J.MASSOT Barcelona

David Cirici diu que la ficció li permet relatar experiènci­es de vida camuflades en la dels seus personatge­s. La novel·la guanyadora del Sant Jordi es titula El setè àngel.

El títol està tret de l’Apocalipsi, que va ser escrit per sant Joan a Patmos, l’illa des de la qual marxa el veler del publicista amb la seva nova parella i els fills de tots dos d’anteriors matrimonis cap a Icària, on va caure Ícar. “Bé –diu Cirici–, no va ser el setè àngel, sinó el segon, el que va vessar la seva copa i el mar es va tenyir de sang. Quan el

nen cau al mar veu el mar tenyit de vermell per les armilles salvavides dels refugiats sirians”.

Però la novel·la no és sobre els refugiats.

No, és sobre la crisi personal que viu el publicista que, quan creu que el seu fill ha mort, pateix una transforma­ció, posa en qüestió tota la seva vida anterior, prescindei­x de totes les coses supèrflues i tria el que de veritat li importa. Ha de baixar a l’infern per buscar el seu fill, en aquella Mediterràn­ia que no és el mar calmat i turístic. Creia que ho tenia tot fins que s’adona que la solidesa del que creia una vida feta de triomfs és efímera.

Al llibre hi ha dues històries

en una, la del pare i la del fill? Comencen tots junts i després la novel·la es bifurca. El narrador segueix les peripècies del pare per una banda, i per l’altra, les del fill amb els refugiats.

Novel·la de denúncia?

No cregui. Els sirians no són els bons. Els personatge­s se serveixen de trampes i enganys. A les meves altres novel·les hi havia molta cosa intel·lectual. En aquesta he volgut fer una obra amb més sentiment i més emocions, començant per la culpa que sent el pare per haver estat el causant de la caiguda del seu fill al mar i després, com explica el que ha passat a la seva primera dona quan arriba a l’illa?

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain