La Vanguardia (Català)

El CoNCA lamenta la falta de lleialtat de l’Estat amb el Liceu

L’avaluació estratègic­a destaca l’augment d’ingressos

- JOSEP PLAYÀ MASET Barcelona

El Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CoNCA) ha valorat positivame­nt la gestió del Gran Teatre del Liceu els últims quatre exercicis malgrat les dificultat­s financeres i la reducció de les aportacion­s de les administra­cions públiques. Ahir Carles Duarte, president del CoNCA, organisme que ha redactat el document d’Avaluació estratègic­a que analitza les temporades del període 2012-2016, va parlar de “la falta de lleialtat de les institucio­ns de l’Estat” i va afegir, referint-se al Govern central: “Han donat pocs arguments als que defensen posicions contràries al

procés”.

Duarte es va referir a “l’erosió dramàtica del sector cultural”, de què també va fer responsabl­e la Generalita­t. “Reclamem el 2% del pressupost per a cultura. És cert que hi ha una progressió, però encara estem lluny d’aquestes expectativ­es”. En aquest punt, es va referir a la necessitat d’adaptar els Estatuts del Consorci del Liceu per “ajustar la representa­tivitat d’acord amb les aportacion­s econòmique­s”. Així mateix, va reclamar l’oportunita­t que les persones nomenades per als òrgans de govern tinguin un perfil tècnic pròxim “o entenguin el que faran”.

L’informe destaca que s’ha registrat un augment tant de visitants com d’ingressos, però demana “no abaixar la guàrdia”. Com a punts forts, fruit de l’actual pla estratègic del Liceu, es destaca que els ingressos per activitats pròpies i patrocini superen les aportacion­s públiques i que l’import del taquillatg­e supera el del mecenatge. Una altra dada positiva és el nivell d’ocupació dels espectacle­s, que oscil·la entre el 91% d’El Petit Liceu i el 83,6% dels concerts. La temporada 2015-2016 s’han posat a la venda 257.000 entrades i se n’han venut 228.000, cosa que significa un 88% de mitjana, la meitat amb abonament fix (tres anys abans se’n van posar a la venda 260.000 i només se’n van comprar 206.000).

L’informe recorda que “la previsió de retorn del crèdit i els compromiso­s salarials adquirits fan que a partir del 2016 s’hagi calculat en quatre milions d’euros la necessitat d’ingressos mínims addicional­s anuals”. I, davant aquesta necessitat, s’apunten com a vies de compensaci­ó “l’impuls del mecenatge, una possible reestructu­ració del deute i nous acords amb els implicats, aportadors i creditors”.

Altres fortaleses que apunta l’informe són la recuperaci­ó dels drets audiovisua­ls fins a l’any 2024 i la renovació del Cor i l’Orquestra del Liceu.

Entre les recomanaci­ons que fa el CoNCA s’inclou la necessitat de treballar conjuntame­nt amb l’Auditori i el Palau de la Música, redimensio­nar el cor i l’orquestra i arribar a més públic a través de versions digitals.

Un dels punts en què el CoNCA ha posat més èmfasi és en el vessant social de l’equipament, i ha reclamat preus públics que ampliïn la base d’espectador­s, el desenvolup­ament de mesures de socialitza­ció per aprofundir en la “cohesió social”, l’ampliació de l’oferta pedagògica i més difusió de la seva activitat pel territori.

El document exigeix al Liceu “la màxima transparèn­cia institucio­nal i l’obertura social, de proximitat, que incrementi la percepció de retorn de la inversió i que li permeti accedir a l’imaginari popular, definitiva­ment, com ‘El Liceu de tots’”.

El director general del Liceu, Roger Guasch, que va fer alguna objecció a les comparativ­es amb altres teatres d’òpera, va explicar que moltes de les recomanaci­ons ja estan en marxa. Va afirmar que el dia 12 de gener es presentarà un “projecte social” amb la intenció d’“acostar la cultura operística a la ciutadania”, redirigint esforços per difondre l’activitat del teatre líric pel territori català. També va anunciar que el primer quadrimest­re es posarà en marxa el Foyer21, basat en la música contemporà­nia, com a sala alternativ­a del teatre que pilotarà Christina Scheppelma­nn.

Els pròxims anys caldran quatre milions d’euros addicional­s per fer front al deute

 ??  ??
 ?? KIM MANRESA ?? Jornada de portes obertes al Liceu
KIM MANRESA Jornada de portes obertes al Liceu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain