La Vanguardia (Català)

Desmuntar tòpics

- Ramon Aymerich

Entre el 1945 i el 1973, França va viure un període de prosperita­t excepciona­l. Va ser l’edat d’or del capitalism­e europeu, uns anys en què les condicions de vida van millorar de forma radical, amb una intensitat que no s’ha tornat a repetir. Els francesos recorden aquells anys com “els trenta gloriosos” en referència a un llibre de l’economista Jean Fourastié. L’economia espanyola, encotillad­a per la política destructiv­a del primer franquisme, no es va despertar fins al 1960. Per això, el nostre particular Gran Salt Endavant transcorre entre el 1960 i el 1973. I segurament per haver arrencat molt més tard i de més avall, ho va fer amb més energia que altres economies mediterràn­ies que transitave­n per un escenari semblant: èxode rural, turisme de masses i obertura a l’exterior.

El caràcter excepciona­l d’aquell període, el del “miracle econòmic espanyol”, es constata en un recent estudi de Jordi Maluquer de Motes, que reconstrue­ix l’evolució de l’economia entre 1850 i 2015 amb la metodologi­a de la comptabili­tat europea. Tan fulgurant va ser el creixement en aquells anys, que al seu costat empal·lideix la més recent etapa expansiva, la que va de l’any 1997 al 2007. De fet, Maluquer desmunta l’equívoc segons el qual l’Espanya que va presidir José María Aznar va ser un període de bonança extraordin­ària. “La dècada prodigiosa, simplement, no va existir”, explica. Va ser, en realitat, fruit d’un miratge demogràfic, el resultat de l’entrada massiva d’immigrants atrets pel boom de la construcci­ó. El treball de Maluquer –que porta per títol “España en la economía mundial. Series largas sobre la economía española”– corrobora també que la gran crisi que s’estén entre el 2007 i el 2014, que ha marcat de forma profunda la societat espanyola i de la qual encara en són perceptibl­es els efectes, ha estat la més negativa de la història contemporà­nia. Molt més que el període que segueix la gran recessió importada dels Estats Units després del crac del 1929. Mai abans com en aquests anys recents, explica aquest historiado­r de l’economia, “tret d’etapes de guerra, el PIB i el PIB per habitant no havien caigut tant”.

El treball treu a la llum una altra dada preocupant. A meitat de la dècada dels 90 es trenca la tendència, que havia durat 140 anys, per la qual el creixement de la producció anava acompanyat d’un creixement de la productivi­tat (és a dir, produir amb més eficiència, cosa que, a la llarga, assegura l’augment del benestar de la gent). En realitat, durant la “dècada prodigiosa” la productivi­tat es va estancar. Va ser la conseqüènc­ia d’haver triat un model que deixava de banda la indústria en benefici de la construcci­ó, “que va assolir dimensions insòlites en els últims anys del segle XX i primers del XXI, cosa que converteix l’economia espanyola en un cas únic en la història europea”.

De la construcci­ó al turisme. La mirada al passat sembla donar la raó als que pensen que la constant temptació empresaria­l espanyola per les activitats de baix valor afegit –menys productive­s, però que garanteixe­n diners ràpids– impedirà que en un futur raonable l’economia pugui experiment­ar un salt endavant de tanta intensitat com el del ja llunyà miracle.

La dècada prodigiosa del 1997-2007 no va existir i la recessió que la va seguir ha estat la pitjor de la història contemporà­nia espanyola

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain