La Vanguardia (Català)

Per Nadal, la tradició a taula

-

Les festes nadalenque­s evoquen com poques els records de la infantesa. La brillantor dels guarniment­s, l’olor del vesc i la molsa, els bons desitjos i les felicitaci­ons entre els amics, els veïns i els coneguts, la cantarella constant de les nadales que s’escapa de les botigues i envaeix els carrers

Amb el pas del temps i els canvis en els estils de vida, algunes de les tradicions populars catalanes més arrelades s’han quedat pel camí. Però si hi ha un esdevenime­nt que s’ha mantingut inalterabl­e a moltes llars és el dinar familiar de Nadal. Un ritual que es repeteix any rere any, en què la família es reuneix al voltant de la taula, exquisidam­ent parada, i comparteix el millor rostit de l’any.

Perquè, sense dubte, el pollastre –en alguna de les seves variants– i el gall dindi són els protagonis­tes dels dinars de Nadal i de Cap d’Any, i així ho han estat des de ben antic.

Les receptes tradiciona­ls, una aposta segura

La cuina catalana és rica en maneres diferents de cuinar l’aviram, però les receptes més apreciades per a aquestes festes són les que es preparen amb l’au sencera farcida i amb una bona guarnició. Pollastres, capons, pulardes i indiots són les varietats més cuinades.

A l’hora de triar la manera de preparar-los, les receptes tradiciona­ls sempre són garantia d’èxit i ens ajudaran a retrobar els sabors i les olors de la cuina de Nadal. Els farciments preparats amb fruita, fresca i seca, i botifarra o cansalada són el complement ideal per a la carn Åna de les aus, que lliga a la perfecció amb la dolçor de la fruita. La pell cruixent i brillant dóna una gran vistositat al plat i és el contrapunt perfecte a la textura suau de la carn.

L’aviram, de la millor qualitat

La cuina tradiciona­l catalana és, principalm­ent, una cuina senzilla en els ingredient­s i les preparacio­ns, tot i que moltes de les nostres receptes requereixe­n coccions llargues i pausades. És per això que per fer un bon plat cal disposar d’ingredient­s de la millor qualitat possible.

L’aviram produït a Catalunya ofereix una matèria primera d’altíssima qualitat, rica en proteïnes, amb molt poc greix i que no se sotmet a cap tractament. Agrupats en la Federació Avícola Catalana (FAC), els productors catalans ofereixen productes avícoles obtinguts d’acord amb els estàndards de seguretat, qualitat, sostenibil­itat i benestar animal de la Unió Europea.

El sector avícola català participa activament en la conservaci­ó de la gastronomi­a catalana com a expressió de la nostra cultura. Per aquest motiu s’ha adherit, a través de la FAC, a la iniciativa Catalunya 2016 - Regió Europea de la Gastronomi­a, que té com a objectiu contribuir a millorar la qualitat de vida de les regions europees, conservant les cultures alimentàri­es i estimulant la innovació gastronòmi­ca.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain