La Vanguardia (Català)

El ninot de neu es perd a Manhattan

- FRANCESC PEIRÓN

Aquesta columna és un rèquiem nadalenc pel ninot de neu, figura entranyabl­e en via d’extinció. Posats a lamentar-nos, ni la decoració per aquestes dates tan familiarme­nt comercials no és el que era a la capital mundial del capitalism­e.

Deu ser pel canvi climàtic o per una expressió de protesta contra l’omnipresen­t veí Donald Trump –“no és el meu president”, encara n’hi ha que coregen–, però als aparadors del gran corredor consumista de Manhattan, aquella Cinquena Avinguda que discorre des del carrer 34 fins al 59, es palpa la decadència del senyor rabassut, amb nas de pastanaga, gorra i bufanda. No ha vingut ni se l’espera.

El seu rastre s’ha perdut alhora que es registra una caiguda fulgurant –això sembla ser per l’efecte Amazon– en el nombre d’establimen­ts ornamentat­s en aquesta època.

Excepte una desena de negocis (sumats fins i tot els adjacents de Madison o Lexington), la immensa majoria ha prescindit d’anar més enllà d’algun llaç de colors, uns quants llums o un petit cartell amb el happy holidays que exhibeixen els de la cadena Zara. “Ortega es podria haver estirat una mica més, que per a això és el segon o tercer més ric del món”, fa broma una parella de turistes espanyols davant del 666 –vade retro Satanàs!– de la Cinquena Avinguda, centre de la flagship del gallec i seu de l’imperi immobiliar­i de Jarod Kushner, el gendre de Trump.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain