La Vanguardia (Català)

APARADORS QUE FAN XOUS

-

A la recerca del ninot de neu, se certifica que a Manhattan encara hi ha uns quants establimen­ts que es converteix­en en espectacle­s durant el període nadalenc.

“Els aparadors no els decoren perquè la gent hi entri i compri”, assenyala Sheryll Bellman, autora del llibre Through the shopping glass: a century of New York Christmas windows. “És l’única vegada –subratlla– que no els munten per atreure clients com passa en altres moments, sinó que ho fan per pur entretenim­ent, perquè la gent se senti feliç”.

Com ella diu, en una metròpoli cada vegada més cara, això és un regal a la ciutat, un xou de franc que “atreu visitants de tot el món”.

Va néixer i va créixer a la petita localitat de Safford (Arizona). Llicenciad­a en Microbiolo­gia i doctorada en Immunologi­a, quan es va mudar a Nova York li va atreure més la cultura pop i la història cultural. Els aparadors nadalencs la van fascinar. “Cada un és una creació i cada any intenten millorar”, afirma.

Filla de botiguers, es va prometre que no compraria mai en línia. Fins que un dia va necessitar una joguina, que no trobava a cap botiga física, i la va trobar a internet. Va canviar el seu punt de vista. Com ella, molts més. “Els grans comerços, que són dels quals vaig escriure, continuara­n fent aparadors, però en els petits s’ha acabat, són molt cars”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain