La Vanguardia (Català)

Imatges nadalenque­s

-

Aquesta ha estat la setmana de les fotos. Les primeres, les que diputats de la CUP van estripar en seu parlamentà­ria com a protesta per la detenció d’uns militants d’aquesta formació política, la incomparei­xença de la qual davant l’Audiència Nacional per la crema d’unes altres fotos l’11 de setembre passat va provocar una ordre de detenció. Quan algú estripa la foto d’un altre, algú que ha format part de la seva vida, en general, és per despit per esborrar la seva presència i oblidar-ne l’existència, però en aquest cas els diputats, diputades i els militants de la CUP van estripar o van cremar, en cada un dels casos, fotos del Rei com un acte polític de tan obvi significat que resulta innecessàr­ia qualsevol interpreta­ció. Mireia Vehí, acompanyad­a d’Anna Gabriel, Gabriela Serra, Joan Garriga, Benet Salellas i Eulàlia Reguant van utilitzar per a la seva performanc­e una de les fotos oficials del rei Felip que es pot obtenir descarrega­nt-la de les pàgines web de la Casa Reial i de Patrimoni Nacional per imprimir-les després en paper i així poder estriparle­s o cremar-les. De la tria de les fotos es dedueix que els i les cupaires van prendre’s la molèstia d’entrar a la pàgina www.casareal.es i navegar pels seus diferents apartats fins a trobar les fotografie­s oficials. Podien haver utilitzat alguna altra foto del Rei a la portada d’un diari o una revista, però la CUP sempre alternativ­a va optar, en aquesta ocasió, per les fotografie­s oficials, les úniques autoritzad­es per ser utilitzade­s en actes públics pels diferents organismes i les institucio­ns.

D’entre totes les fotos que poden obtenir-se entrant a la galeria del web, els cupaires van descartar aquelles en les quals el Rei apareix vestit de civil o al costat de la reina Letícia, unes fotos que daten del 2010 quan Felip VI era encara príncep d’Astúries. Se’n van anar directamen­t a les imatges en les quals el Rei va vestit de militar. Aquestes fotos no van poder ser reciclades de príncep a rei com les del vestuari civil i després de la proclamaci­ó, el 2014, el fotògraf Gorka Lejarcegui va fer noves fotos oficials de Felip VI amb els uniformes dels tres exèrcits amb el rang correspone­nt de capità general i cap suprem de les Forces Armades que li correspone­n com a Cap de l’Estat. De totes les imatges disponible­s, la CUP va elegir la que el Rei apareix amb l’uniforme de gran etiqueta, amb faixí vermell i banda blava, el Toisó d’Or, la Gran Creu del Collar de Carles II, la Gran Creu de l’Ordre del Mèrit Militar amb Distintiu Blanc, la Gran Creu de l’Ordre del Mèrit Naval amb Distintiu Blanc i la Gran Creu del Mèrit Aeronàutic amb Distintiu Blanc. Posats a estripar o cremar fotos, almenys fer-ho d’acord amb el protocol.

BON NADAL

Una altra de les fotos de la setmana és la que il·lustra la felicitaci­ó de Nadal dels Reis en la qual apareixen, en una escena familiar, al costat de la princesa Elionor i la infanta Sofia. Les nadales es van fer públiques el mateix dia en què, al matí, els membres de la CUP havien estripat a les dependènci­es del Parlament de Catalunya les fotos del Rei, de manera que, a les portades de les edicions digitals dels diaris, apareixien les dues imatges. Les tres tenores de la CUP estripant les fotos de Felip VI i, al costat, la felicitaci­ó nadalenca dels Reis amb les seves filles. No hi ha res més a afegir, senyoria.

LETÍCIA DE FESTA

La tercera imatge d’aquests dies és la de la reina Letícia a l’entrega dels premis de periodisme d’Abc, amb un modelàs de Nina Ricci i pentinat i maquillatg­e de celebrity de Hollywood. Tothom parla d’ella i la seva esplendor però gairebé ningú no ho fa dels guardonats i del discurs del Rei.

 ?? CASA DEL REI ?? Els Reis i les seves filles a la foto que il·lustra la nadala
CASA DEL REI Els Reis i les seves filles a la foto que il·lustra la nadala

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain