La Vanguardia (Català)

Abans del vespre

- MAITE GUTIÉRREZ

Després d’escoltar la ministra d’Ocupació, Fátima Báñez, defensant que la jornada de treball acabi a les 18 hores, a una li vénen els dubtes. Com obligarà les empreses a acceptar-ho? Els horaris laborals es fixen per conveni, i la reforma laboral ha debilitat la negociació col·lectiva. Recaurà la responsabi­litat d’ajustar la jornada en els treballado­rs ara que disposen de menys força per pactar? O l’anunci de Báñez significa que el PP modificarà aquest punt de la llei?

Com es combina la conciliaci­ó familiar amb la llibertat d’horaris impulsada en diverses comunitats autònomes? Si cada vegada més comerços obren fins a les 21 hores, dies festius inclosos, és plausible generalitz­ar la sortida del treball a mitja tarda? Se suprimiran els torns? I en l’àmbit acadèmic, es prohibiran les extraescol­ars que duren fins entrada la nit? Perquè hi ha nens que arrossegue­n una jornada de fins a deu hores diàries.

Els empleats del sector serveis –comerç, restauraci­ó, activitats lúdiques– també se n’aniran a casa a les sis de la tarda? O la conciliaci­ó de què parla el Govern central està pensada bàsicament per als “treballado­rs d’oficina”? Perquè aquest suposa només un petit grup de la massa laboral.

Segur que aquestes qüestions s’aclariran a mesura que el Ministeri d’Ocupació i Afers Socials desplegui la seva estratègia per a la racionalit­zació dels horaris. Una mesura de complicada aplicació però encara més necessària que pot generar altes expectativ­es en la societat. Esperem doncs que l’anunci no sigui només un brindis al sol i poder sortir al carrer abans que vespregi.

 ?? ZIPI / EFE ?? La ministra Fátima Báñez
ZIPI / EFE La ministra Fátima Báñez
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain