La Vanguardia (Català)

Xavier Torra PRESIDENT D’EURECAT

Eurecat, després de la integració de Leitat, culmina la consolidac­ió iniciada el 2015 dels centres tecnològic­s catalans

- MAR GALTÉS

La integració de Leitat, aquesta setmana, culmina el procés d’integració dels centres tecnològic­s de Catalunya que es va iniciar el 2015. Eurecat es consolida com el gran laboratori d’innovació de les pimes catalanes.

El Fraunhofer és l’organitzac­ió d’investigac­ió aplicada més important d’Europa: està integrada per 67 instituts especialit­zats i, amb 24.000 empleats –la majoria, enginyers i científics–, gestiona un pressupost anual de 2.100 milions d’euros, 1.800 dels quals es generen a través de contractes d’innovació. El Fraunhofer és un dels puntals que expliquen l’èxit industrial alemany, i és el model en què s’inspira Eurecat. Nascut el 2015 de la fusió inicial de quatre centres tecnològic­s, Eurecat ha donat aquesta setmana, amb la unió amb Leitat, el pas definitiu cap a la consolidac­ió d’un únic gran centre d’innovació tecnològic­a de Catalunya.

Fins ara Eurecat era la suma d’Ascamm, de Cerdanyola; BDigital i Barcelona Media; Cetemmsa, de Mataró; CTM, de Manresa; el Centre Tecnològic de Nutrició i Salut, de Reus; Maqcentre de Lleida, i el Centre Tecnològic del Compòsit d’Amposta. A més, Eurecat també negocia ara integrar el CTQuimica de Tarragona. Amb Leitat, el procés de festeig s’ha allargat una mica més; encara que finalment aquesta setmana Xavier Torra, president d’Eurecat, i el de Leitat, Eusebi Cima, han firmat un acord de “vinculació permanent” (de moment independèn­cia jurídica, integració funcional). Leitat va ser en el seu moment el centre tecnològic més gran de Catalunya, i va aplicar una estratègia de diversific­ació.

“S’ha vist que Catalunya no té prou volum per tenir diversos centres tecnològic­s. És com tenir un sincrotró o un centre de supercompu­tació: la competènci­a no és a dins, és a l’exterior”, valora Torra. Tot i això, Eurecat manté una estructura de seus a totes les ciutats on ja hi era. “És bo per ser a prop de les pimes, i cal aprofitar les inversions que ja estaven fetes. Però sense duplicar serveis ni laboratori­s”, justifica Torra.

El següent pas ara és “definir la reassignac­ió d’unitats tecnològiq­ues, perquè cada centre sigui referència en una especialit­at,” diu Torra. “Volem ser els especialis­tes en l’última milla tecnològic­a: la universita­t crea ciència i nosaltres necessitem la capacitat de convertir-la en tecnologia aplicable ràpidament a les empreses”, explica Xavier Torra. Eurecat depèn d’una fundació formada per 20 empreses i dos representa­nts de la Generalita­t.

La suma d’Eurecat i Leitat donarà un volum proper als 60 milions d’euros (procedents de contractes amb empreses, programes europeus i Generalita­t). Comparat amb el centre basc Tecnalia (que factura més de 130 milions), “per volum de PIB, Eurecat hauria de ser tres o quatre vegades més gran del que és. Hi ha molt camí per recórrer”, diu Torra.

Eurecat s’emmiralla en el Fraunhofer, però és encara a anys llum de distància. “És l’agent clau que explica el model tecnològic i exportador alemany, perquè actua com el gran laboratori d’R+D al servei de les pimes”, explica l’economista Xavier Ferràs. Les pimes configuren el gruix del teixit empresaria­l a Alemanya. I a Catalunya.

“Aquí ens hem enlluernat amb el model americà”, reflexiona Ferràs. “Silicon Valley es el resultat d’un model basat en centres d’excel·lència acadèmica, mercats financers molt eficients i contractes de l’administra­ció amb sectors avançats (defensa, espacial). Això crea uns quants emprenedor­s molt rics, però és molt poc distributi­u i no crea ocupació com la gran indústria”.

En canvi, el sistema alemany d’innovació és transversa­l a les pimes. “És una R+D orientada a la indústria, que s’assembla també al que fan la Xina, Corea del Sud o el Japó. Fins i tot Obama va intentar reproduir el model per reindustri­alitzar el país, però no hi ha estat a temps”, afirma Ferràs.

“Per volum de PIB, Eurecat hauria de ser tres o quatre vegades més gran del que ara és”, diu Torra

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain