La Vanguardia (Català)

Un desarmamen­t lent

El Govern basc creu que aquesta era la missió dels últims detinguts

- JOAN RUSIÑOL

L’última operació policial contra ETA ha rebut les crítiques dels que defensen el procés de desarmamen­t.

El Govern basc opta per veure el got mig ple i creu que l’última operació contra ETA, al sud de França, demostra que “està immersa en un procés de desarmamen­t unilateral”. Divendres a la nit es va fer ressò del perfil dels cinc detinguts i va assegurar que aquest procés s’està duent a terme amb la col·laboració de “persones alienes” a l’organitzac­ió terrorista.

Val a dir que el dipòsit d’explosius confiscat estava situat en un mas a Louhossoa, a 30 quilòmetre­s de Baiona, i era propietat d’una periodista que treballa al portal digital Mediabask. Amb ella van ser arrestats, entre d’altres, un activista ecologista i l’expresiden­t d’una cambra agrícola. Com que són persones conegudes de la societat civil del País Basc francès, els nacionalis­tes i Podem han criticat l’operació policial, que consideren que és un obstacle per reunir i destruir la munició dels etarres.

Reforçant aquesta tesi, Mediabask va difondre diverses cartes en què algunes d’aquestes persones s’oferien a la direcció de l’organitzac­ió terrorista per fer d’intermedia­ris i inutilitza­r l’armament. També es va fer públic un comunicat, escrit anteriorme­nt, en què s’explicava que es procedia a eliminar un primer estoc que equivalia al 15% de l’arsenal segellat. Alguns dels textos estaven firmats per Michel Tubiana, president de la Lliga dels Drets Humans de França.

En plena sintonia amb Madrid, el responsabl­e de la seguretat francesa, Bruno Le Roux, va avisar que ningú no està legitimat per liderar pel seu compte aquest tipus d’accions i que “en matèria de terrorisme totes les proves han d’arribar a la justícia”. A l’octubre ja es va descobrir un important arsenal al nord de París que, segons tots els indicis, també estava destinat a simular un lliurament.

El Govern basc va insistir en la necessitat que el procés sigui “verificabl­e i definitiu” i va recordar que els passos que s’estan fent ara demostren que el seu full de ruta, presentat el 2014, era viable. Lamenta, tot i això, que s’hagi perdut tant de temps. Ahir a la tarda una manifestac­ió va recórrer el centre de Baiona per demanar la llibertat dels que van qualificar com a “artífexs de la pau”. El PP, en canvi, va avisar l’organitzac­ió que si vol desfer-se de les pistoles “només ha de trucar i dir on són”, i els socialiste­s van instar l’organitzac­ió terrorista a expressar, en primer lloc, la voluntat de dissoldre’s.

Nacionalis­tes i Podem creuen que l’operació obstaculit­za la destrucció d’armes

 ?? IROZ GAIZKA / AFP ?? Comissaria de la policia francesa a Baiona on van ser conduïts els detinguts
IROZ GAIZKA / AFP Comissaria de la policia francesa a Baiona on van ser conduïts els detinguts

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain