La Vanguardia (Català)

El primer líder japonès que visita Pearl Harbor.

Abe, primer líder del Japó que visita el memorial de la II Guerra Mundial

- PEARL HARBOR Redacció i agències

Shinzo Abe, primer ministre del Japó, va arribar ahir a Honolulu per visitar, amb Barack Obama, el memorial que recorda les víctimes de l’atac a Pearl Harbor, fa 75 anys.

SENSE DISCULPES Abe no demana perdó a Pearl Harbor; Obama tampoc no ho va fer a Hiroshima al maig

PREOCUPACI­Ó A TÒQUIO Trump repeteix que el Japó ha d’aprendre a defensar-se sol al Pacífic

Han passat 75 anys de l’atac japonès que va precipitar l’entrada dels Estats Units en la Segona Guerra Mundial, però Shinzo Abe no va demanar ahir perdó a Pearl Harbor, com tampoc no ho va fer al maig Barack Obama a Hiroshima. Però, fins i tot sense disculpes –Abe només va expressar ahir les seves “eternes condolence­s”–, les dues visites, carregades de simbolisme, busquen tancar les velles ferides entre dos enemics bèl·lics avui convertits en aliats i escenifica­r la reconcilia­ció tan àrduament conquerida.

El primer ministre del Japó, Shinzo Abe, un nacionalis­ta l’avi del qual va ser ministre del govern que va atacar Pearl Harbor, es va convertir en el primer mandatari del seu país que visita el memorial del devastador atac a la base naval dels EUA a Hawaii del 7 de desembre del 1941, en el qual van morir més de 2.400 nord-americans.

Abe i Obama –qui passa les vacances de Nadal a Hawaii, l’illa on va créixer– van dipositar una corona de flors al memorial del USS Arizona, una enorme estructura blanca només accessible per vaixell, suspesa sobre les restes del cuirassat carregat de pólvora que va esclatar arran de l’ofensiva aèria japonesa i va provocar la meitat de les víctimes. Després, a la propera base naval de Pearl Harbor-Hickam, tots dos van pronunciar un discurs davant diversos superviven­ts. “No hem de repetir mai els horrors de la guerra”, va dir el primer ministre japonès.

“Com a primer ministre japonès, ofereixo les meves sinceres i eternes condolence­s a les ànimes d’aquells que van morir aquí, així com als esperits dels valents homes i dones les vides dels quals es va portar una guerra que va començar en aquest lloc ”, va afirmar Abe.

Aquesta visita tanca un cercle per a Barack Obama, que el proper 20 de gener deixarà la Casa Blanca. El primer líder estranger que va rebre després d’arribar al poder va ser el primer ministre del Japó –l’antecessor d’Abe– i serà també l’últim mandatari que rebi.

Obama –que el 2009 va obtenir el premi Nobel de la Pau– és també el primer president dels EUA en exercici que va ser a Hiroshima, i Abe ha volgut correspond­re, mig any després, amb aquesta visita a Pearl Harbor.

Els dos líders van néixer després de la Segona Guerra Mundial. Abe és del 1954, 13 anys després de Pearl Harbor, i Obama del 1961, 16 anys després d’Hiroshima.

Tot i això, la història continua carregada. El Japó sempre ha insistit –l’última vegada, fa només unes setmanes– que va intentar advertir Washington que anava a declarar-li la guerra però que no va poder a causa d’“errors burocràtic­s”. Mentrestan­t, els EUA afirmen que les bombes d’Hiroshima i Nagasaki van salvar vides perquè la rendició del Japó va precipitar el final de la contesa.

D’altra banda, la visita va més enllà de la història: pretén escenifica­r una aliança geoestratè­gica que s’ha reforçat els últims anys, especialme­nt en l’àmbit militar, davant la puixança de la Xina. Precisamen­t, Pequín ha reaccionat amb fredor, qualifican­t d’“il·lusòria” la idea que el Japó pugui “liquidar la història de la Segona Guerra Mundial” amb la visita a Pearl Harbor.

La pròxima arribada de Donald Trump a la Casa Blanca provoca dubtes sobre el camí de les relacions bilaterals. Durant la campanya, el magnat ha repetit que els Estats Units estan farts de fer de cosí de Zumosol al Pacífic i que el Japó i Corea del Sud haurien d’aprendre a defensar-se sols. Un altre tema que preocupa a Tòquio és el futur de l’acord comercial Associació Transpacíf­ica, impulsat per Obama i Abe, al qual Trump i la majoria republican­a al Congrés s’oposen.

De tota manera, hi ha signes que, malgrat la retòrica, l’aliança no es ressentirà. Abe va ser el primer mandatari estranger a qui va rebre Trump, a la seva torre de Manhattan, després del seu triomf.

Encara que cap primer ministre japonès no havia visitat de manera oficial el memorial del USS Arizona, sí que altres dirigents havien anat a Pearl Harbor. El primer cap de govern que ho va fer va ser Shigeru Yoshida, que va realitzar una discreta visita el 1951, sis anys després de la rendició del Japó. De tornada al seu país després de firmar el tractat de pau a San Francisco, Yoshida es va reunir a Pearl Harbor amb el comandant de la flota del Pacífic, l’almirall Arthur Radford, l’oficina del qual tenia un finestral amb vista a la badia. “Gairebé podia veure les restes de l’Arizona”, recorda Radford en les seves memòries, en les quals descriu la incomodita­t inicial de la trobada, fins que el seu gos es va adreçar cap al visitant japonès per ser acariciat i es va trencar el gel.

En la mateixa dècada, dos primers ministres japonesos van realitzar altres visites, igual de discretes, que ara han sortit a la llum. Un d’ells va ser Nobusuke Kishi, l’avi de Shinzo Abe.

 ?? NICHOLAS KAMM / AFP ??
NICHOLAS KAMM / AFP
 ?? KENT NISHIMURA / AFP ?? Una imatge del vaixell que va traslladar ahir Barack Obama i Shinzo Abe al memorial de l’USS Arizona, a Pearl Harbor, Hawaii
KENT NISHIMURA / AFP Una imatge del vaixell que va traslladar ahir Barack Obama i Shinzo Abe al memorial de l’USS Arizona, a Pearl Harbor, Hawaii

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain