La Vanguardia (Català)

Mor Carrie Fisher, l’eterna Princesa Leia

CARRIE FISHER (1956-2016) Actriu protagonis­ta de ‘La guerra de les galàxies’ i escriptora

- FERNANDO GARCÍA

L’annus horribilis que per als escenaris del món està sent el 2016 fins al final s’ha endut, hores després de George Michael i amb el record molt viu per les pèrdues de Leonard Cohen, David Bowie i Prince, la Princesa Leia de La guerra de les galàxies. I l’autora del llibre Postals des de Hollywood, que Mike Nichols va portar al cinema amb Meryl Streep i Shirley MacLaine com a caps de cartell. I la que va ser la dona del cantant Paul Simon en un matrimoni turbulent de només un any de durada, entre el 1983 i el 1984. I qui va confessar els seus problemes amb les drogues. L’actriu i escriptora va morir ahir després d’haver tingut un infart divendres passat en ple vol de Londres a Los Angeles, la seva ciutat natal.

Carrie Fisher era poc més que la filla de les estrelles hollywoodi­anes Eddie Fisher i Debbie Reynolds quan, el setembre del 1977, es va plantar al Festival de Cinema de Sant Sebastià amb un tal Harrison Ford per presentar la primera entrega de Star wars. Es tractava d’una noia molt guapa, però poqueta cosa, amb 155 centímetre­s d’alt i 57 quilos.

La joveneta de 21 anys s’havia emancipat anys enrere després d’una infantesa marcada per la sonora separació dels seus pares, quan ella no havia fet els 2 anys. Va ser una de les bombes de l’any 1958, quan es va saber que Eddie havia deixat Debbie per casar-se amb Liz Taylor, que havia estat consolant de la mort en un accident aeri del seu marit, el productor Mike Todd.

Als 17 anys va ser la mateixa Carrie qui es va separar de la mare per anar-se’n a viure pel seu compte a Londres. Un any més tard va debutar al cinema encarnant una jove seductora amb el galant Warren Beatty a Xampú, si bé en un paper secundari, darrere de Julie Christie.

Els problemes d’addicció no van trigar a aparèixer, i ja al rodatge de Star wars: L’imperi contraatac­a (1980), Carrie estava totalment enganxada. Ho va revelar en una entrevista 30 anys després: “A poc a poc em vaig adonar que estava utilitzant les drogues una mica més que altres persones i que estava perdent el control. Vaig consumir tanta cocaïna que fins i tot John Belushi em va dir que tenia un problema”, va declarar el 2010, mentre confessava que fins i tot havia sobreviscu­t per poc a una sobredosi.

Va ser també a primers dels vuitanta quan es va casar amb Paul Simon i se’n va anar a viure amb ell al seu apartament davant el Central Park de Nova York. Mala idea: el matrimoni va ser una successió de baralles i enrenous, sembla que bàsicament a causa de la dependènci­a de Carrie a l’alcohol i la coca.

L’actriu va passar molts anys fent voltes per diferents sèries de televisió, noves relacions en general desastrose­s –entre les quals destaca la que va mantenir amb el representa­nt d’actors Bryan Lourd, pare de la seva filla, Billie Catherine– i hospitals psiquiàtri­cs on li van diagnostic­ar trastorn bipolar.

Fora de pronòstic, el 2015 Carrie Fisher va semblar refer-se amb el retorn a Star wars al setè episodi, El despertar de la força. L’artista va explicar després que la productora

Després d’una vida difícil, semblava que l’artista s’havia refet profession­alment amb el retorn a ‘Star wars’

li havia exigit, com a condició per recuperar el paper de Leia Organa, que perdés 15 quilos. Tot i que ho va fer de mala gana, ho va acceptar.

Fisher va acabar fa mesos de rodar l’episodi VIII de La guerra de les galàxies, que va acabar de produir-se el juliol passat i ha d’estrenar-se d’aquí un any. Ara els fanàtics de les pel·lícules galàctique­s es pregunten com afectarà la sèrie la mort de l’actriu. No importa gaire després del veritable episodi final de Carrie, del seu últim vol.

 ??  ??
 ?? CBS PHOTO ARCHIVE / GETTY ??
CBS PHOTO ARCHIVE / GETTY

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain