La Vanguardia (Català)

Detingut a Vic el regidor que es va negar a declarar per incitació a la sedició

El sobiranism­e fa costat a l’arrestat, que avui s’asseurà davant l’Audiència Nacional

- Barcelona/Madrid

Els Mossos van detenir ahir el regidor de la CUP a Vic Joan Coma per ordre de l’Audiència Nacional per no haver anat a declarar quan se’l va citar per un presumpte delicte d’incitació a la sedició. El sobiranism­e es va mobilitzar en suport de l’electe.

La detenció del regidor de Vic Joan Coma va tornar a mobilitzar veïns de nombroses poblacions catalanes davant els seus respectius ajuntament­s, com ja va passar fa una setmana quan van ser detinguts cinc activistes que, com Coma, havien desobeït la citació d’un jutge de l’Audiència Nacional.

El regidor de la CUP està investigat per suposada incitació a la sedició i haver cridat a la desobedièn­cia des del ple de l’Ajuntament defensant la declaració rupturista del 9 de novembre del Parlament. Amb tot, Coma va ser detingut ahir per agents dels Mossos a les dependènci­es municipals per no haver anat a declarar davant el jutge el 24 d’octubre passat.

El gruix de la representa­ció política en contra d’aquesta detenció es va concentrar a Vic. Hi havia la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; Jordi Turull i Francesc Homs, del PDECat; Marta Rovira, d’ERC; les diputades cupaires Anna Gabriel, Gabriela Serra i Eulàlia Reguant, i Jordi Sànchez, Jordi Cuixart i Neus Lloveras, presidents de l’ANC, Òmnium i l’AMI respectiva­ment. Encara que alguns d’ells no comparteix­en el discurs de desobedièn­cia de la CUP, van mostrar el seu suport amb una pancarta amb el lema “Per les llibertats, ni un pas enrere” i es va desplegar una lona a la plaça de l’Ajuntament amb la imatge de Coma i la inscripció “Mai caminaràs sol”.

La mobilitzac­ió per Coma va ser multitudin­ària, però no va fer tant d’enrenou com la detenció de l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, també de la CUP, o dels cinc anticapita­lis-tes investigat­s per cremar fotografie­s del Rei. De fet, la data i el lloc de la detenció semblaven pactades, i el regidor ja tenia preparat un enregistra­ment en vídeo que es va difondre just després de traslladar-lo la policia amb cotxe a les casernes de Sant Andreu de la Barca. Al vídeo Coma afirma que declararà davant el jutge “perquè hi ha moltes coses per dir” i dóna les gràcies pel suport.

Anna Gabriel, en declaracio­ns a Europa Press, va tornar a exigir la dimissió del conseller d’Interior, Jordi Jané, i va considerar que els Mossos haurien de deixar d’actuar “contra l’independen­tisme”. Per la seva banda, el Govern va desaprovar novament l’acció judicial. També van mostrar el seu suport dirigents dels comuns, com el líder d’En Comú Podem, Xavier Domènech.

Coma serà posat avui a disposició del jutge de l’Audiència Nacional Ismael Moreno. Des de la seva negativa a declarar, es va especular a l’Audiència amb la possibilit­at que s’ordenés detenir-lo, encara que la Fiscalia, que l’acusa d’un presumpte delicte d’incitació a la sedició, no semblava que tingués una urgència especial.

Les primeres impression­s sobre la possibilit­at que Coma fos detingut es van convertir pràcticame­nt en certesa arran de l’arrest dels militants de la CUP acusats de cremar fotos del Rei. Ells tampoc no van comparèixe­r davant de l’Audiència quan se’ls va cridar. Llavors es va estendre la idea que si per unes suposades injúries al Rei es feien detencions, també s’aplicaria la mateixa mesura per presumpta incitació a la sedició, que és un delicte més greu, d’acord amb les previsions del Codi Penal.

Una pancarta amb el lema “Per les llibertats, ni un pas enrere” va encapçalar la protesta a Vic

 ?? LAURA BUSQUETS / ACN ?? Centenars de persones es van concentrar ahir a la plaça Major de Vic
LAURA BUSQUETS / ACN Centenars de persones es van concentrar ahir a la plaça Major de Vic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain