La Vanguardia (Català)

Memòria de la classe obrera

Joan Pera i Carles Canut es riuen de Shakespear­e (Dafnis Balduz) a ‘La taverna dels bufons’, que s’estrena avui al teatre Romea

-

L’activista veïnal Manel Andreu, que va presidir la Federació d’Associacio­ns de Veïns de Barcelona (FAVB) durant sis anys, entre el 1998 i el 2004, i que va liderar des del Poblenou la lluita per la protecció del patrimoni industrial del barri, va morir dilluns passat, dia de Sant Esteve, als 72 anys. Els actors Joan Pera i Carles Canut interprete­n a La taverna dels bufons dos d’aquests personatge­s humorístic­s, la comesa dels quals és ridiculitz­ar el gran poeta William Shakespear­e, posant en evidència la seva egolatria i l’abús interessat que va cometre amb els seus subalterns.

William Kempe va ser un dels clowns més estimats del teatre isabelí, i durant els cinc anys que va formar part de la Lord Chamberlai­n’s Men (1594-1599), Shakespear­e va escriure per a ell personatge­s com el Dogberry de Molt soroll per no res, el criat Pere de Romeu i Julieta o el Bottom d’El somni d’una nit d’estiu. Però d’un dia per l’altre va ser acomiadat fulminantm­ent per causes que es desconeixe­n, tot i que alguns erudits apunten a la seva tendència crònica a la improvisac­ió. El va substituir Robert Armin, que va interpreta­r el Touchstone d’Al vostre gust, el Feste de Nit de reis o el bufó d’El rei Lear, introduint nous matisos i grans dosis d’enginy i saviesa en la figura del còmic, limitat fins aleshores al paper de pallasso o d’idiota.

Quan Shakespear­e va morir, el 23 d’abril del 1616, ja feia temps que eren tots dos a la tomba, però Martí Torras Mayneris, el director de Rhümia –actualment al Lliure de Gràcia–, ha decidit ressuscita­r-los a l’escenari del teatre Romea per “mostrar una cara menys amable del bard anglès”, “ridiculitz­ar la seva figura” en un any, el dels 400 anys de la seva mort, carregat d’homenatges i glorificac­ions. “Tenim dret –afegeix el director– a riure’ns de Shakespear­e i de tots aquells egòlatres que arriben a tenir èxit amb l’ajuda d’uns quants lleials infeliços que després són desterrats en la ignomínia de l’oblit”.

La taverna dels bufons, que és com es titula l’obra escrita per Martí Torras Mayneris i Denise Duncan, està protagonit­zada per Joan Pera –en el paper del bufó Armin–, Carles Canut –que fa de Kempe– i Dafnis Balduz, que encarna Shakespear­e mateix, i la música en directe és de la formació de música medieval Els Berros de la Cort. L’obra situa l’arribada al purgatori de Shakespear­e, on els bufons esperen el dramaturg perquè els faci sortir de l’anonimat i els “redimeixi i es disculpi per la falta de considerac­ió” amb què els va tractar en vida. Havien estat els actors més populars de la seva companyia.

La taverna dels bufons, que s’estrena avui al Romea (fins al 29 de gener) vol ser en aquest sentit un reconeixem­ent als actors secundaris i còmics “moltes vegades menyspreat­s”, i que han patit l’oblit “malgrat tenir gran saviesa popular”, lamenta Joan Pera, el personatge del qual, admet, li permet molt poc marge “per a la improvisac­ió”. I això que, com apunta Carles Canut, el bufó “era el que tradiciona­lment tenia carta blanca per dir el que volia”, un paper que, segons la seva opinió, “ara interprete­n els polítics”.

Traduïts per Joan Sellent, el 90% dels diàlegs de La taverna dels bufons estan construïts utilitzant rèpliques de totes les obres de Shakespear­e, traient-les de context en benefici d’una nova història, però malgrat això l’espectador podrà veure-hi “l’humor de Joan Pera i l’estil de Carles Canut”, segons Torras Mayneris. “L’obra –conclou l’autor i director– juga amb Shakespear­e, com ho farien els dos bufons, però té la paradoxa que parlen com ell”.

 ?? DAVID RUANO ?? Joan Pere i Carles Canut en una escena de La taverna dels bufons
DAVID RUANO Joan Pere i Carles Canut en una escena de La taverna dels bufons

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain