La Vanguardia (Català)

L’Estat protector

- Antón Costas

Antón Costas veu l’origen dels actuals moviments populistes en la inacció de la socialdemo­cràcia davant els problemes causats per la globalitza­ció, una passivitat explicada per l’excés d’optimisme: “La globalitza­ció, és a dir, la llibertat de circulació de capitals i de comerç, ha tingut un impacte negatiu important en la vida de molts ciutadans. A través de dues vies. D’una banda, a causa de la deslocalit­zació d’activitats industrial­s i la consegüent pèrdua d’ocupació. De l’altra, per la caiguda continuada dels salaris reals”.

Per què una bona part dels votants de les societats desenvolup­ades estan donant suport a líders populistes o autoritari­s? I, què n’esperen?

La distinció entre populisme i autoritari­sme és cada cop més necessària. El populisme va aparèixer a partir de la crisi financera del 2008, especialme­nt al sud d’Europa. Però a poc a poc estan emergint líders autoritari­s, com en el cas de Polònia, Hongria, el Regne Unit, França, Alemanya o els Estats Units.

L’atenció pública està focalitzad­a en la conducta i propostes d’aquells nous líders. Però aquí m’interessa la qüestió del perquè del suport que reben.

La meva hipòtesi és que els seus votants estan demanant protecció de l’Estat nacional davant la incertesa econòmica i per revertir els efectes negatius que sobre les seves condicions de vida ha tingut la globalitza­ció econòmica de les últimes dècades. Els nous líders populistes i autoritari­s estan disposats a utilitzar l’Estat per donar aquella protecció.

La globalitza­ció, és a dir, la llibertat de circulació de capitals i de comerç, ha tingut un impacte negatiu important en la vida de molts ciutadans. A través de dues vies. D’una banda, a causa de la deslocalit­zació d’activitats industrial­s i la consegüent pèrdua d’ocupació. D’una altra, per la caiguda continuada dels salaris reals. Aquest doble fenomen ha afectat més els ciutadans que viuen a les zones i ciutats dels països desenvolup­ats que tenien una especialit­zació manufactur­era. I és des d’aquestes zones des d’on sorgeix amb més intensitat la demanda de protecció de l’Estat.

Però abans de veure la raó d’aquesta nova demanda permeteu que em refereixi a una qüestió intrigant. Per què els governs socialdemò­crates (liberals als Estats Units) no van atendre aquelles demandes? Hi ha dues causes. La primera va ser l’excés d’optimisme en els beneficis de la globalitza­ció. La creença que, tard o d’hora, acabaria benefician­t tothom. La fe en els beneficis de la globalitza­ció va alimentar entre els socialdemò­crates un optimisme dogmàtic que els va encegar davant les seves conseqüènc­ies reals. Quan va ser evident que no era així, van utilitzar la fal·làcia del fatalisme de les forces de mercat i les polítiques de competitiv­itat basades en la caiguda dels salaris. Van caure així en la corrupció del poder.

La segona causa va ser la confusió entre economia de risc i economia d’incertesa. Aquesta és una diferència important. La distinció la va introduir el gran economista britànic John Maynard Keynes. Les situacions de risc es relacionen amb esdevenime­nts coneguts sobre els quals existeixen dades històrique­s que permeten calcular-ne la probabilit­at i davant dels quals ens podem protegir comprant una asseguranç­a privada. Així és amb les asseguranc­es de risc contra incendis, robatori, accident o de tipus de canvi. Aquets riscos no frenen el funcioname­nt normal de l’economia.

Al contrari, les situacions d’incertesa bloquegen l’economia. El motiu és que la incertesa no permet identifica­r els perills que tenim davant. És com conduir per una carretera i trobar-se de sobte una intensa boira. La prudència aconsella aturar-se a un costat i esperar que aclareixi. El mateix s’esdevé amb l’activitat econòmica: la incertesa bloqueja les decisions de consum i inversió i porta a la recessió i l’atur.

Al contrari que amb les situacions de risc, contra la incertesa no és possible protegir-se amb asseguranc­es privades. Calen asseguranc­es col·lectives i la intervenci­ó de l’Estat. Aquesta va ser la raó que després de la Gran Depressió i la Segona Guerra Mundial aparegués, d’una banda, la política keynesiana de foment de la inversió i de la demanda per treure l’economia de la recessió i de l’atur. I, de l’altra, les asseguranc­es socials de l’Estat de benestar (atur, sanitat, pensions). És a dir, l’aparició de l’Estat nacional en la seva funció de foment de l’economia i de protecció dels ciutadans enfront de la incertesa.

Després de dues dècades que l’optimisme va fer pensar que havia desaparegu­t, l’economia de la incertesa ha tornat amb la crisi financera del 2008. Amb ella s’ha perdut la confiança en la globalitza­ció i en les institucio­ns supranacio­nals, com la Unió Europea. Per això els ciutadans més afectats demanen el retorn de l’Estat nació protector i benèfic.

El repte és com reconcilia­r el mantenimen­t d’una globalitza­ció i una integració europea raonable amb el retorn de l’Estat nació. És un repte que convé no deixar en mans dels nous líders populistes i autoritari­s.

Els ciutadans més afectats per la crisi demanen el retorn de l’Estat nació protector i benèfic

 ?? JORDI BARBA ?? A. COSTAS, catedràtic d’Economia de la Universita­t de Barcelona
JORDI BARBA A. COSTAS, catedràtic d’Economia de la Universita­t de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain