La Vanguardia (Català)

Nir Barkat

Els colons jueus a Cisjordàni­a, nacionalis­tes i radicals, poden perjudicar el futur d’Israel

- HENRIQUE CYMERMAN BENARROCH Maale Adumin (Cisjordàni­a)

ALCALDE DE JERUSALEM

La municipali­tat de Jerusalem, que dirigeix Nir Barkat, té previst aprovar avui la construcci­ó de 600 habitatges a la zona oriental de la ciutat, desatenent la darrera resolució de l’ONU que condemna els assentamen­ts.

Quan al Consell de Seguretat de l’ONU de divendres passat 14 ambaixador­s van aixecar la mà per declarar que els assentamen­ts jueus de Cisjordàni­a i els barris hebreus de Jerusalem oriental –inclosos el mur de les Lamentacio­ns i el districte jueu del nucli antic– són il·legals, el representa­nt israelià a l’ONU, Danny Danon, va esgrimir una Bíblia per argumentar que totes aquelles zones, esmentades al llibre més llegit de la història, formen part de la terra d’Israel.

El sector més ideologitz­at dels 380.000 colons jueus que viuen als 131 assentamen­ts de Cisjordàni­a argumenta que la Bíblia és com un “contracte de compra”: certifica que Hebron (la ciutat dels Patriarque­s) o la regió d’Elon Moreh, situada a prop de Nablus, pertanyen al poble jueu.

Tot i això, la majoria d’israelians que es van traslladar a viure als assentamen­ts l’últim mig segle ho van fer per motius econòmics i per complir el somni de poder viure en una caseta amb jardí a un preu molt més econòmic del que es podria aconseguir en qualsevol altra zona del país.

Les estadístiq­ues indiquen que gran part de l’augment de població a les colònies és resultat del creixement demogràfic natural. Pocs són els israelians que es traslladen a les colònies actualment. Tot i així, assentamen­ts com Maale Adumim ( 40.000 habitants) i Ariel (19.000), com també els més recents, de població haredí ultraortod­oxa, com Modiin Elit (70.000) i Beitar Elit (55.000), s’han convertit en grans centres urbans en tota regla. En total, totes les zones construïde­s de les colònies jueves ocupen un 1,7% del territori de Cisjordàni­a, segons apunta l’oenagé de defensa dels drets humans B’Tselem. Tot i així, el projecte a llarg termini inclou un 6% del territori.

El negociador israelià i tinent coronel en la reserva Shaul Arieli, que va participar en nombroses rondes de converses amb els palestins, afirma que “cal distingir entre 290.000 colons que viuen a tres grans blocs –Gush Etzion, Maale Adumim i Ariel– dels gairebé 100.000 que viuen en petits assentamen­ts aïllats al cor de Cisjordàni­a”, més enllà del mur de seguretat. Aquest mur, que en molts trams és una tanca electrific­ada, va ser construït després dels múltiples atemptats suïcides llançats per grups radicals palestins als anys noranta i, especialme­nt, durant la segona intifada, entre el 2000 i el 2006.

“El president palestí, Abbas, i l’anterior primer ministre israelià, Ehud Olmert, van acordar un principi segons el qual els blocs d’assentamen­ts serien part de l’Estat d’Israel després d’un acord de pau i, a canvi, l’Estat de Palestina rebria territoris israelians en àrees properes a Gaza, Hebron i Jenín. La permuta seria metre per metre”, revela Arieli.

Les dues parts han acordat de manera no oficial bona part d’aquest intercanvi. Els palestins rebrien terrenys israelians al voltant de Gaza, a la zona de Lajish i a la vall de Maayanot al costat de Beit Shean.

Pel que fa a Jerusalem Est, territori palestí annexionat a Israel i on viuen uns 220.000 colons, els barris de majoria jueva, encara que siguin a la zona annexionad­a, passaran a formar part d’Israel, mentre que els barris palestins s’integrarie­n a Al-Quds (Jerusalem en àrab, que significa

sagrat), la futura capital de Palestina. Així es va acordar a la cimera de Camp David de l’any 2000.

Queda per decidir què passarà amb el quilòmetre quadrat més sagrat del món, la ciutat vella de Jerusalem, referent sagrat de tres religions i que inclou el mont del Temple (o Haram al-Xarif), el mur de les Lamentacio­ns i el Sant Sepulcre.

El llavors primer ministre israelià Ehud Olmert va proposar a Camp David que la ciutat vella fos administra­da per israelians i palestins amb l’ajuda d’un organisme internacio­nal participat pels Estats Units, Jordània, Egipte, Aràbia Saudita i Marroc.

Arieli recorda que el 1967, quan Israel va expulsar Jordània de la zona, Jerusalem Est tenia tan sols sis quilòmetre­s quadrats i avui arriba als setanta.

Arieli considera que els 100.000 colons que viuen més enllà del mur de separació podrien romandre sota sobirania palestina o ser evacuats. Perquè això sigui viable fa falta un lideratge fort a Israel, disposat a provocar un furibund debat polític sobre el futur de l’Estat jueu que possibleme­nt s’hauria de resoldre amb un referèndum.

Visitant colònies aïllades com Talmon –on viuen 300 famílies– i parlar amb el seu rabí, Ram Birjiau, s’entén que en cas d’una evacuació gran part dels habitants se n’anirien pacíficame­nt a canvi d’abundants indemnitza­cions. Tot i això, alguns milers s’hi resistirie­n per tots els mitjans. Els més radicals, com explica el rabí, comparen aquesta evacuació amb “la caiguda del Tercer Temple: un sacrilegi i traïció a l’herència divina escrita a la Torà, els cinc llibres de l’Antic Testament” (al cristianis­me n’hi ha alguns d’altres).

El primer ministre, Benjamin Netanyahu, és dels pocs membres del Likud que encara dóna suport a la fórmula dels dos estats. Dirigents del partit, com l’ambaixador a l’ONU, Danon, o els ministres Yariv Levin, Israel Katz i Miri Regev, opinen més o menys el mateix que el nacionalis­ta Naftali Bennet, partidari d’estendre les colònies i d’annexionar ja el 60% de Cisjordàni­a, l’anomenada zona C, que segons els acords d’Oslo estan sota control total israelià, civil i militar.

Bennet concentrar­ia la població palestina a petits cantons autonòmics (zones A iB), que ocuparien el 40% del territori restant. A la zona C hi viuen uns 100.000 palestins als quals Bennet oferiria nacionalit­at israeliana i dret a vot si decidissin quedar-se.

Fa uns mesos, Benjamin Netanyahu va reconèixer davant aquest correspons­al que per a ell és un malson pensar en la possibilit­at d’un estat binacional. Opina que “Israel ha de continuar sent un Estat jueu”, i va confessar que té moltes pressions dels falcons del seu partit i dels seus socis de Govern.

L’arribada de Donald Trump a la Casa Blanca és un alleujamen­t per a Netanyahu. El pròxim president està a favor de les colònies. Va donar 10.000 dòlars a la Beit El el 2003. El seu gendre, Jared Kurshner, que és jueu i també ha fet donacions a les colònies, tindrà un paper molt rellevant en les relacions amb Israel. El pròxim ambaixador dels Estats Units, David Friedmann, també defensa l’expansió dels assentamen­ts. Tot això provoca al sector més dur del Likud, del partit de Bennet i del Consell de Colons de Judea i Samaria (Cisjordàni­a) una sensació gairebé messiànica que, a punt de complir-se mig segle del que ells defineixen com “l’alliberame­nt”, és a dir l’ampliació d’Israel fins a la ribera del Jordà, un miracle està passant.

El tinent coronel Arieli adverteix de l’exaltació nacionalis­ta de molts colons i diu que cal anar amb compte perquè la tassa de te d’aquests extremiste­s no acabi abrasant el poble d’Israel.

Els colons més extremiste­s asseguren que la Bíblia els dóna dret a ocupar les terres palestines Netanyahu defensa la solució de dos estats davant els falcons que demanen l’annexió de Palestina

 ??  ??
 ?? JIM HOLLANDER / EFE / ARXIU ?? Vista des de l’assentamen­t d’Amonà, al centre de Cisjordàni­a, que el Tribunal Suprem israelià ha ordenat evacuar
JIM HOLLANDER / EFE / ARXIU Vista des de l’assentamen­t d’Amonà, al centre de Cisjordàni­a, que el Tribunal Suprem israelià ha ordenat evacuar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain