La Vanguardia (Català)

Marie-Paule Kieny

El producte serà d’una gran utilitat per contenir brots futurs

- JOSEP CORBELLA Barcelona

DRA. GRAL. ADJUNTA DE L’OMS

En un estudi dirigit per Marie-Paule Kieny, una vacuna contra l’ebola ha demostrat ser capaç de prevenir la infecció en persones amb un alt risc de ser encomanade­s. L’avenç ajudarà a contenir futurs brots de la malaltia.

Quaranta anys després del descobrime­nt del virus de l’Ebola, el 1976, els científics per fi tenen a punt una vacuna capaç de prevenir la infecció en persones amb un alt risc de contagi.

La vacuna ha demostrat una alta eficàcia en un assaig clínic fet a Guinea en què han participat més d’11.000 persones. L’assaig clínic, amb uns resultats finals que s’han presentat a l’últim número de la revista mèdica The Lancet , es va dur a terme l’any passat durant la fase final de l’epidèmia que ha castigat el país els últims tres anys.

La nova vacuna, anomenada rVSV-Zebov, “serà probableme­nt d’una gran utilitat per limitar brots d’ebola futurs”, sosté Antoni Trilla, epidemiòle­g de l’hospital Clínic. En principi, la vacuna s’aplicarà on s’hagi iniciat un brot, de manera que no es torni a repetir una epidèmia com la que ha fet més d’11.000 morts a Guinea, Libèria i Sierra Leone entre el 2013 i el 2016.

Contràriam­ent, les dades de l’assaig clínic no avalen que la vacuna s’administri a la població general en zones on no hi ha brots actius d’ebola.

La companyia Merck, que produeix la vacuna, ha rebut cinc milions de dòlars de l’Aliança Global per a la Vacunació i la Immunitzac­ió (GAVI, per la sigla en anglès) per tenir a punt 300.000 dosis de la vacuna que es puguin enviar d’urgència on es registri un brot d’ebola.

Les conclusion­s finals de l’assaig clínic, anomenat Ebola, ja n’hi ha prou!, confirmen els esperançad­ors resultats preliminar­s que es van anunciar l’any passat. L’assaig clínic s’ha basat en la vacunació dels que havien estat en contacte amb una persona diagnostic­ada d’ebola feia poc. Per exemple, els que vivien a la mateixa casa que ella o els que l’havien

Ha demostrat una alta eficàcia en un estudi amb més d’11.000 persones a Guinea

visitat, o fins i tot els que havien estat en contacte amb la seva roba. A més a més, es van vacunar els contactes dels contactes, com en diuen els investigad­ors. És a dir, persones que no havien estat en contacte directe amb el pacient, però sí amb els familiars o els amics.

En total, es van identifica­r 117 nuclis de població afectats, cadascun format per una mitjana de més de 80 persones.

Segons el disseny inicial de l’assaig clínic, en alguns d’aquests grups es van vacunar totes les persones immediatam­ent tan bon punt es va diagnostic­ar el cas d’ebola. No es va registrar ni un sol contagi addicional en aquests col·lectius.

En altres grups, contràriam­ent, la vacuna no es va administra­r fins després de tres setmanes del primer diagnòstic. En aquest cas, es van registrar 16 nous casos d’ebola en una mostra de 4.557 persones.

“L’eficàcia de la vacuna va ser del 100%”, conclouen els autors de l’estudi a The Lancet.

“Tot i que aquests resultats arriben massa tard per als que van perdre la vida durant l’epidèmia d’ebola de l’oest de l’Àfrica, mostren que no estarem indefensos quan arribi el pròxim brot”, declara en un comunicat Marie-Paule Kieny, directora general adjunta de l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) i directora de l’assaig clínic.

Els nous resultats “són una molt bona notícia”, afirma l’epidemiòle­g Antoni Trilla. “Però aquesta no és la vacuna definitiva contra l’ebola”, adverteix.

Hi ha dues incògnites sobre la vacuna que l’estudi que s’ha fet a Guinea no aclareix. D’una banda, falta perspectiv­a per saber durant quant temps protegeix de l’ebola. En la mesura que la vacuna s’apliqui

com a immunitzac­ió d’emergència en zones on es declarin brots d’ebola, la falta de dades sobre la durada de l’efecte no és cap inconvenie­nt. Però sí que limitaria l’ús de la vacuna a gran escala per protegir la població a gran escala.

D’altra banda, la vacuna és eficaç contra la soca Zaire del virus de l’ebola, que és el que té una taxa de mortalitat més alta. Però no s’ha demostrat que la vacuna sigui eficaç contra cap de les altres quatre soques del virus.

Després d’aquest primer èxit, “encara hem de continuar treballant en vacunes de l’ebola”, afirma Anthony Fauci, director de l’Institut Nacional d’Al·lèrgies i Malalties Infecciose­s dels EUA, en declaracio­ns a The New York Times.

La companyia Merck tindrà a punt 300.000 dosis per enviar on reaparegui el virus

 ??  ??
 ?? JOHN MOORE / GETTY ?? Una persona de Libèria rebent una vacuna experiment­al contra l’ebola el febrer passat
JOHN MOORE / GETTY Una persona de Libèria rebent una vacuna experiment­al contra l’ebola el febrer passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain