La Vanguardia (Català)

Divins ignorants

Protestes de professors per un manual que considera aquesta disciplina com dictada per impius i contrària a la religió

- ADOLFO S. RUIZ

Els professors de Filosofia marroquins han protestat perquè en les classes de religió del seu país es diu als alumnes que la filosofia és una matèria contrària a l’islam, una bestiesa que, en època d’atemptats integriste­s, espanta la comunitat educativa del país.

El text en qüestió és d’un autor que va morir al segle XIII, però Educació no ha dit que el retiri

Els manuals escolars d’educació islàmica continuen creant al Marroc una viva polèmica que fa vessar rius de tinta als mitjans de comunicaci­ó. Ara els ha tocat el torn als professors de filosofia, que han dut a terme una sèrie de protestes en els tres últims dies lectius de l’any per manifestar el rebuig dels educadors a un capítol d’un manual d’educació islàmica destinat a alumnes de batxillera­t.

La lliçó titulada Filosofia i fe del manual Al-Manar presenta la filosofia com una matèria dictada per impius que s’enfronten a l’islam. “El tarannà d’aquest text ens col·loca els professors de filosofia en el punt de mira del radicalism­e en un moment en el qual aquestes qüestions són molt delicades”, assegura Abdelkarim Safir, secretari nacional de l’Associació de Professors de Filosofia Marroquina. “No es pot sembrar l’odi i pretendre promoure la tolerància alhora”, insisteix.

Safir assegura que amb aquest exemple es demostra que el Govern no ha estat especialme­nt fi a l’hora de revisar els textos d’educació religiosa, una anàlisi de 147 manuals d’ensenyamen­t l’objectiu del qual era que es concedís “una gran importànci­a als valors d’un islam tolerant que promou el just mitjà, la moderació, la tolerància i la cohabitaci­ó entre les diferents cultures i civilitzac­ions humanes”, tal com establia l’ordre emesa pel rei Mohamed VI.

“La filosofia és una producció del pensament humà contrària a l’islam”, s’insisteix en el manual, un text en el qual se cita Ibn Salah al-Xahrazuri, un especialis­ta iraquià que va viure a cavall dels segles XII i XIII, qui assenyala que “la filosofia és l’essència de la degeneraci­ó. És una matèria que produeix confusió, perversió i blasfèmia. Qui es dedica a la filosofia rebutja la bondat dels grans ensenyamen­ts continguts a la xaria, que estan corroborat­s per les proves”.

El Ministeri d’Educació, qüestionat pels professors de filosofia, es va limitar a publicar un comunicat en el qual assenyalav­a que “els documents oficials relatius a com s’ha d’ensenyar la filosofia insisteixe­n en el fet que el pensament filosòfic reforça el saber i fa evoluciona­r la ment, i que la filosofia raonable i la veritable fe no són antònimes”.

Abdelkarim Safir celebra el contingut de la nota del Govern, que es manté en funcions, ja que el Marroc continua sense poder formar un executiu després de les eleccions del 7 d’octubre passat, però assegura que “no s’hi diu ni una paraula sobre la retirada d’aquest manual que conté unes afirmacion­s tan greus”. Al ministeri, “de moment no s’ha pres cap decisió en aquest sentit. No podem retirar un manual de la nit al dia. La comissió de revisió ha de comprovar que existeix realment una mala praxi per poder-ho fer”, replica Raixid Belmokhtar, ministre d’Educació.

La decisió de palau, anunciada el passat 7 de febrer durant una visita de Mohamed VI a AlAaiun, ha suscitat la ira dels sectors més conservado­rs, que s’oposen durament als nous criteris establerts en l’ensenyamen­t religiós. Fuad Xafiqi, director de programes escolars del Ministeri d’Educació, reconeix que els antics manuals d’educació islàmica “presentave­n disfuncion­s, tant en el fons com en la forma, que donaven origen a situacions difícils. Alguns professors no dubtaven a separar els nens de les nenes en els seus cursos, o a pressionar les nenes perquè portessin el vel”.

“Amb la reforma s’ha pretès aconseguir que l’educació islàmica sigui una disciplina escolar com qualsevol altra”, comenta Xafiqi, per a qui “l’educació islà- mica serà ensenyada d’una manera contemporà­nia, adaptada a uns alumnes que viuen en el segle XXI”.

Els professors de filosofia esperen que les tres jornades de protesta que han mantingut siguin suficients i no desitgen “cap escalada d’enfrontame­nt amb el Ministeri d’Educació”, assegura Safir. “Volem que el problema es resolgui d’una manera civilitzad­a i que es pugui obrir un debat serè en què participin els alumnes, els seus pares, els professors i el ministeri perquè tots siguin sensibles i en el futur s’evitin aquests atacs gratuïts”. Però de moment els professors de filosofia consideren que se’ls ha col·locat en el punt de mira de l’islamisme més radical.

 ?? ANADOLU AGENCY / GETTY ?? La mesquita Hasan II de Casablanca, capital econòmica del Marroc, és una de les més grans del món
ANADOLU AGENCY / GETTY La mesquita Hasan II de Casablanca, capital econòmica del Marroc, és una de les més grans del món

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain