La Vanguardia (Català)

Els temes del dia

-

Els reptes que es plantegen el pròxim 2017 per a les empreses culturals tant a escala nacional com internacio­nal.

QUAN Donald Trump assumeixi la presidènci­a dels Estats Units, el món entrarà en una altra dimensió. S’ha parlat ja molt dels efectes que això tindrà sobre els equilibris internacio­nals, les relacions comercials o el medi ambient. Però no s’ha parlat tant de la seva influència en la cultura. Potser és oportú recordar, en aquest sentit, que Trump ha guanyat la seva fama en reality shows televisius, concursos de miss i casinos, més que en museus, bibliotequ­es o teatres. I, també que en els seus contactes per a la formació de govern ha ofert el càrrec de responsabl­e del National Endowment for the Arts, l’agència federal que distribuei­x els ajuts a la creació, a Sylvester Stallone, els personatge­s del qual –el voluntarió­s boxejador Rocky o l’agònic soldat Rambo– van encarnar la cultura de l’entretenim­ent.

A Europa, el concepte de cultura s’arrela en el classicism­e grecoromà i el seu pòsit de reflexió crítica. És a dir, en la concepció de la cultura no com un entretenim­ent, sinó com una eina de coneixemen­t, de creixement i d’alliberame­nt personal. És cert que ara les noves tecnologie­s i les xarxes socials no sempre afavoreixe­n aquest model reflexiu, en fomentar, al contrari, la profusió de continguts i el seu consum veloç. Però és cert, igualment, que perviu una idea de cultura més rica i nutritiva que la vehiculada per, diguem-ne, un film d’acció. I que té els seus paladins en instàncies governamen­tals. Sadiq Khan, alcalde de Londres, va afirmar al juliol quan va obrir l’ampliació de la Tate Modern: “Integrarem la cultura en la planificac­ió general, perquè la cultura contribuei­x de manera essencial a fernos millors persones”.

Aquest impuls cultural que reivindica Khan necessita institucio­ns-far, com la mateixa Tate, que no només rivalitza amb museus dels Estats Units com el MoMA, sinó que a més ha contribuït decisivame­nt a renovar el South Bank de Londres. Però, naturalmen­t, requereix també un ventall de continguts, consolidat­s o innovadors, sense els quals la cultura s’esllanguei­x. En aquest sentit, el 2017 s’anuncia prometedor, per exemple en l’àmbit de la creació plàstica i de l’art com a camp de debat social. En el seu transcurs, Europa acollirà tres grans manifestac­ions culturals: la Biennal de Venècia, la Documenta de Kassel (amb un primer tram a Atenes, gest de solidarita­t artística amb un país molt danyat per la crisi) i l’Skulptur Projekte Münster, un desplegame­nt d’obres monumental­s que se celebra un cop cada dècada. Aquests tres esdevenime­nts esperen prop de dos milions de visitants, una àmplia audiència que testifica la vitalitat de la cultura a Europa, malgrat les diverses dificultat­s amb què ensopega.

D eia Albert Camus que “sense cultura, sense la relativa llibertat que ens aporta, la societat, fins i tot aquella que sembla perfecta, esdevé una jungla”. Sembla lògic, doncs, reclamar a les institucio­ns unes inequívoqu­es polítiques de suport a la cultura: ara són insuficien­ts pel que fa als pressupost­os i al marc legal.

El cas espanyol és, en aquest aspecte, sagnant, com proven l’impost sobre el valor afegit (IVA) que grava les activitats culturals, les reserves a l’hora d’incentivar polítiques de mecenatge i la urpada de la pirateria. L’anomenat IVA cultural, que el 2012 va apujar del 8% al 21%, supera de molt el que s’aplica en països de la zona euro (entorn del 10%) i és un sever càstig governamen­tal al desenvolup­ament de la cultura. Recentment s’ha abaixat al 4% l’aplicat a la premsa i els llibres digitals. Però molts productes i activitats culturals –entrades per al teatre o els concerts, etcètera– pateixen aquesta taxa excessiva que allunya els consumidor­s de cultura i compromet la viabilitat de les empreses que la promouen. A l’octubre es va aprovar, amb el vistiplau de tots els grups, tret del Partit Popular, una proposició no de llei en què s’instava el Govern central a reduir ja l’IVA cultural. Fins i tot els conservado­rs van acceptar, en el seu pacte amb Ciutadans, una reducció al 10% d’aquesta taxa. Però, fins ara, i malgrat l’anunci de reduccions, continua en el 21%.

Pel que fa a la llei de mecenatge, la política conservado­ra tampoc no ha satisfet el sector. Aquesta norma va ser un compromís incomplert de l’anterior legislatur­a. I no hi ha signes, malgrat el que ha dit el ministre d’Educació, Cultura i Esports, Íñigo Méndez de Vigo, que s’hagi de concretar aviat. El ministre d’Hisenda sempre ha frenat les peticions del sector empresaria­l, que aspira a desgravaci­ons de fins al 60% pel patrocini d’activitats culturals.

F inalment, abordarem la pirateria, que afecta greument la indústria del cinema, els videojocs, l’edició, etcètera. Centrem-nos en aquesta última. Fonts del sector editorial afirmen que les seves dues prioritats són augmentar el nombre de lectors de llibres i contenir l’avenç de la pirateria. Xifren en 390 milions el nombre de descàrregu­es il·legals de llibres que es produeixen a la xarxa. El 2014 es va aprovar la reforma de la llei de la Propietat Intel·lectual, que pretenia contenir els danys de la pirateria. Però, a causa de la lentitud judicial, resulta que ara n’hi ha més. De les prop de 500 sol·licituds de retirades de webs de continguts audiovisua­ls il·legals cursades en dos anys tan sols n’han prosperat un terç. Sense una política més efectiva, el sector del llibre, que ocupa 30.000 persones i experiment­a una lleugera recuperaci­ó després dels estralls de la crisi, afronta un futur difícil. Això seria preocupant en qualsevol temps o lloc. I ho és més en un país on el consum cultural és baix: quatre de cada deu catalans no van llegir un llibre l’últim any; i els altres sis van dedicar una mitjana de tretze minuts diaris a la lectura, mentre que la televisió s’emporta quatre hores, i no parlem d’altres pantalles, com les de telèfon. La qual cosa ha tingut també efectes econòmics pernicioso­s. Segons el PSOE, la indústria cultural espanyola, que l’any 2011 aportava el 4% del PIB (i ocupava mig milió de persones), hi aporta ara només el 2,5%.

És per això que han de ser benvingude­s iniciative­s públiques com la campanya “Fas 6 anys. Tria un llibre”, gràcies a la qual gairebé la meitat dels 83.000 nens que complien 6 anys el 2016 han recollit vals canviables per un llibre amb què iniciar la seva biblioteca. I han de ser benvingude­s tant pels efectes comptables ja descrits com perquè encoratgen en els més petits un acostament a la cultura que és la millor manera de garantirli demà un millor tracte del que rep avui.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain