La Vanguardia (Català)

El ‘sorpasso’ de l’ANC

L’entitat dibuixa mapes d’objectius independen­tistes amb una campanya per arribar a 4,6 milions de catalans

- ÀLEX TORT

L’organitzac­ió independen­tista vol captar vots d’altres tendències polítiques.

El 15 de gener l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) donarà el tret de sortida de la seva campanya “País informat”, amb la qual pretén obtenir la majoria social suficient a favor de la independèn­cia en un eventual referèndum el setembre del 2017. La iniciativa, però, és bastant singular, perquè va dirigida majoritàri­ament als simpatitza­nts del PSC i de Catalunya Sí que es Pot, un target de gent que qualifique­n de votant potencial a favor de l’autodeterm­inació que “necessita tranquil·itat i més arguments”.

Per tractar de seduir-los i garantir l’èxit de la campanya, el secretaria­t nacional de l’entitat que dirigeix Jordi Sànchez ha elaborat una curiosa anàlisi i mapes que indiquen les “zones prioritàri­es” de l’actuació i que palesen els nivells més alts de votants socialiste­s i dels comuns en les eleccions catalanes del 27 de setembre del 2015. Tal com va avançar La Vanguardia al mes d’octubre, és una campanya molt específica i totes les assemblees territoria­ls de l’ANC es mobilitzar­an de dues maneres: amb accions al carrer i fent arribar el missatge amb articles setmanals a la màxima quantitat possible de diaris locals, ja sigui en paper com en format digital, sense obviar el suport publicitar­i. L’ANC demana a les seves assemblees territoria­ls que valorin a quins mitjans s’han de publicar i “si val la pena pagar per fer-ho tenint en compte quins són els seus lectors o oients, el seu abast, la zona”.

En el centre d’atenció hi haurà aquests 47 municipis que l’entitat ha considerat zones prioritàri­es, la gran majoria localitzad­es a l’àrea metropolit­ana de Barcelona.

A nivell municipal, segons un document intern de l’ANC, sembla “raonable” que un 10% del total de vots repartits ja sigui al PSC com a Catalunya Sí que es Pot és suficient per considerar la localitat zona prioritàri­a.

Ara bé, hi ha una diferència entre el PSC i CSQP: l’Assemblea considera que per actuar en qualsevol d’aquests municipis, a més d’aquest 10%, el valor absolut de votants socialiste­s ha de ser superior a 2.000, mentre que pel que fa a la confluènci­a d’esquerres n’hi ha prou amb que s’enfili per sobre de 1.000. Això és perquè l’ANC considera que qualsevol votant de Catalunya Sí que es Pot el 27-S “és població objectiu” o susceptibl­e de votar a favor de la independèn­cia, mentre que només la meitat dels que van votar la formació de Miquel Iceta podrien optar per l’autodeterm­inació.

En 30 d’aquests 47 municipis tots dos partits superen les dues condicions (Badalona, Cerdanyola del Vallès, Terrassa, Sabadell, Castelldef­els, etcètera). Però l’ANC afirma que “sempre que una zona compleixi com a mínim una de les tres condicions, voldrà dir que aquesta zona és molt prio-

Gran part dels 47 municipis definits com a zones prioritàri­es són de l’àrea metropolit­ana

L’entitat portarà voluntaris d’altres zones per fer activitats en aquestes ciutats

ritària per a ‘País Informat’”.

Vist que les zones prioritàri­es es concentren al voltant de Barcelona, l’ANC ha fet una crida a aquells que anomena “supervolun­taris”: tots aquells associats, residents en espais no prioritari­s, disposats a col·laborar i desplaçar-se allà on faci falta.

“Recordeu que una de les forces d’aquest projecte és la solidarita­t entre territoris i tenir els recursos redistribu­ïts en els llocs prioritari­s per guanyar vots”, asseguren en el document.

L’estudi de l’òrgan directiu de l’Assemblea també preveu àmbits d’actuació comarcal. En aquest sentit, n’hi ha sis de llistades: Baix Llobregat, Barcelonès, Maresme, Tarragonès, Vallès Occidental i Vallès Oriental. En aquestes comarques el barem és de més 14.000 vots per als socialiste­s i de més de 7.000 vots per als Comuns, a més del 10% del total de vots emesos per a cadascuna de les dues formacions. I encara més: el document també té en el punt de mira cinc districtes de

Barcelona (Horta-Guinardó, Nou Barris, Sant Andreu, Sant Martí i Sants-Montjuïc) i 23 barris de la capital. També estan recollits vuit barris de l’Hospitalet de Llobregat i quatre de Cornellà de Llobregat.

La temàtica dels articles que les territoria­ls de l’ANC enviaran a la premsa serà mensual. D’aquesta manera, per al gener es preveuen articles sobre infraestru­ctures i mobilitat –amb el corredor del mediterran­i, Rodalies i les autopistes i peatges com a subtemes–, al febrer sobre la millora de l’Estat de benestar, al març sota l’epígraf “Un país per a tothom”, a l’abril sobre la reactivaci­ó econòmica que significar­ia la independèn­cia, al maig els articles versaran sobre la regeneraci­ó democràtic­a, i al juny parlaran de “trencar la por de perdre les pensions”.

Paral·lelament a aquests sis grans temes, l’ANC explicarà “com es farà la transició” i “tranquil·litzarà la població” amb temes com les lleis de desconnexi­ó o el mantenimen­t del patrimoni. I per a la confecció d’aquests articles, l’entitat ha creat cursos de formació d’activistes al carrer, d’equips de redacció i de relació amb la premsa per als associats.

El 15 de gener la campanya s’inaugurarà oficialmen­t a la plaça de la Vila de Sant Feliu de Llobregat a les 10.30 h. Amb el títol “Hi ha trens que només passen un cop a la vida”, l’ANC disposarà un trenet a la plaça tipus atracció infantil, una carpa de cinema on es projectarà un vídeo amb el tema del mes, una màquina de crispetes gratuïtes en entrar al cinema, actuacions musicals, xocolatada, i fins i tot planteja fer un mannequin challenge –enregistra­r un vídeo amb tothom immòbil, excepte l’operador de la càmera, que es va movent entre la gent–.

L’ANC vol publicar als diaris articles sobre com “trencar la por” de perdre les pensions

La iniciativa s’inaugura el 15 de gener amb un ‘mannequin challenge’, entre altres accions

 ?? FONT: Elaboració pròpia
LA VANGUARDIA ??
FONT: Elaboració pròpia LA VANGUARDIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain