La Vanguardia (Català)

“Tora, tora, tora”

El 7 de desembre es van complir 75 anys de l’atac que va precipitar l’entrada dels EUA en la Segona Guerra Mundial

- BARCELONA Redacció

Ja només queden cinc superviven­ts de l’atac al cuirassat USS Arizona, les restes del qual són avui el principal monument a la badia de Pearl Harbor. Quatre van participar el 7 de desembre passat en la cerimònia en honor als caiguts a la base naval de l’illa hawaiana d’Oahu. Entre ells hi havia Ray Chavez, de 104 anys, a qui encara el persegueix el record de les explosions. “No ho oblidaré mai. Moltes vides innocents es van perdre aquell dia”, va dir a la cadena NBC.

El 7 de desembre de fa 75 anys, un núvol de 353 avions militars, quatre portaavion­s, dos creuers pesats, 35 submarins, dos creuers lleugers i vuit vaixells cisterna va sorprendre la flota dels Estats Units desplegada en aquell enclavamen­t del Pacífic. En tot just una hora i quart la badia es va convertir en una ratera. Més de 2.400 nord-americans van perdre la vida, entre ells 68 civils. Només es van escapar els tres portaavion­s de la flota dels EUA al Pacífic, que estaven fent maniobres en alta mar i no van poder ser assolits.

La primera fase de l’ofensiva és coneguda: va començar a les 7.55 hores del matí sota el crit del capità Mitsuo Fuchida, que va enviar el missatge en codi “Tora, tora, tora” per indicar a l’estrateg, l’almirall Yamamoto, que Pearl Harbor podia ser atacat per sorpresa. Els japonesos pretenien declarar la guerra als Estats Units abans per no violar les convencion­s internacio­nals, però el missatge va ser retardat i no es va lliurar als oficials a Washington.

El superviven­t Alfred Rodrigues recorda com estava esmorzant quan va sonar una alarma al crit de “Homes als llocs de combat, això no és un simulacre”. “Tots vam córrer a les armeries a buscar els rifles i la munició i vam veure els avions amb els cercles vermells a les ales. Sabíem que eren avions japonesos”, explica a l’agència Ap.

Alguns historiado­rs qüestionen el desconeixe­ment de l’atac per part del govern de Franklin D. Roosevelt, que davant un Congrés aïllacioni­sta, s’havia vist obligat a mantenir una actitud passiva davant la guerra. Asseguren que l’artífex del new deal l’hauria pogut evitar perquè els EUA havien desxifrat els missatges que enviaven diplomàtic­s japonesos a Washington i fins i tot havia intercepta­t un dibuix detallat del port de Pearl Harbor fet per un cònsol. Amb el bombardeig, un dels més grans contra els EUA, l’opinió pública va canviar rotundamen­t a favor de l’entrada de Washington a la guerra. Només un dia després Roosevelt va fer el famós discurs en què va descriure el 7 de desembre del 1941 com “la data que viurà en la infàmia” i va demanar al Congrés que aprovés la declaració de guerra contra el Japó.

L’ofensiva va ser una resposta a la decisió dels EUA d’interferir l’accés japonès a les matèries primeres dels seus veïns després de la incursió nipona a Indoxina. El febrer del 1942 Roosevelt va acabar decretant l’internamen­t de més de 100.000 nord-americans d’ascendènci­a japonesa a la costa oest en un dels períodes més foscos de la història de la democràcia nord-americana.

L’atac va destruir o va fer malbé 19 vaixells de la Marina dels Estats Units, també vuit cuirassats. D’aquests, tots excepte dos van acabar sent reparats i tornats a la Marina. Fins i tot el USS West Virginia i el USS California, que s’havien enfonsat completame­nt, van ser reparats i reutilitza­ts. El USS Nevada va arribar a participar anys més tard en el desembarca­ment de Normandia. Però no tots van ser tornats a la vida, i quan ja han passat 75 anys, el USS Arizona encara perd petroli. El cuirassat, de 185 metres d’eslora, va rebre una bomba que va aconseguir fer detonar els 450.000 quilos de pólvora que emmagatzem­ava. L’explosió va partir el vaixell en dos i va matar 1.177 persones, gairebé la meitat de les víctimes.

Avui dia molts del que entren dins del memorial del USS Arizona són japonesos. La major part dels turistes a Hawaii provenen del Japó, ara un dels principals aliats comercials, diplomàtic­s i militars dels Estats Units. Tòquio és un soci fonamental al Pacífic perquè garanteix als EUA mantenir un paraigua nuclear davant la Xina i Corea del Nord.

Malgrat això, els Estats Units mantenen més de 47.000 soldats al Japó, més de la meitat a l’illa meridional d’Okinawa. Aquesta presència militar crea tensions amb la població local i hi ha plans, mai aplicats, per reduir l’impacte de les bases.

CONSPIRACI­Ó Alguns historiado­rs asseguren que Roosevelt hauria pogut evitar l’atac FERIDES OBERTES Avui dia el cuirassat ‘USS Arizona’, partit en dos, continua perdent petroli

 ??  ??
 ?? AP ?? L’atac japonès per sorpresa a Pearl Harbor va enfonsar la flota dels Estats Units del Pacífic
AP L’atac japonès per sorpresa a Pearl Harbor va enfonsar la flota dels Estats Units del Pacífic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain