La Vanguardia (Català)

Cristina Fernández, processada per corrupció

El jutge embarga la líder kirchneris­ta i l’acusa de pagar sobrepreus a l’obra pública

- ROBERT MUR Buenos Aires. Correspons­al

Segon processame­nt per a Cristina Fernández, però el primer per corrupció. El jutge federal Julián Ercolini va acusar ahir formalment l’expresiden­ta argentina d’associació il·lícita i administra­ció fraudulent­a en el marc de la causa que investiga els sobrepreus en la concessió d’obra pública durant el seu govern (2007-2015). El magistrat va decretar també l’embargamen­t dels seus béns per 10.000 milions de pesos (615 milions d’euros).

El processame­nt afecta Fernández com a màxima responsabl­e de l’executiu però també els alts funcionari­s de l’extint Ministeri de Planificac­ió Federal, del qual depenien les obres públiques durant el kirchneris­me i el titular del qual, Julio de Vido, formava part del cercle de confiança patagònic del matrimoni Kirchner.

Ercolini també va processar el secretari d’Estat d’Obres Públiques, José López, empresonat des de juny quan la policia el va agafar llançant bosses de mà amb diversos milions de dòlars per sobre de la tanca d’un convent de Buenos Aires. També és a la presó, des d’abril, un altre dels processats ahir en aquesta causa, el constructo­r Lázaro Báez, de qui se sospita que és el testaferro de la família Kirchner. Báez, un humil empleat bancari fins que el seu amic Néstor Kirchner va arribar a governador de Santa Cruz, va rebre la gran majoria de les concession­s en aquella província patagònica des que el kirchneris­me va entrar a la Casa Rosada el 2003. Avui Báez té desenes de propietats embargades que se sospita van ser comprades amb els sobrepreus que va rebre.

Des que va deixar el poder fa un any, Fernández, ha visitat diverses vegades els jutjats per declarar com a imputada en algunes de les causes que té obertes per corrupció. No obstant això, el primer processame­nt de l’exmandatàr­ia, que ja està pendent de judici oral, va ser dictat pel jutge Claudio Bonadío en una causa que Fernández considera “política”, ja que està acusada de frau a l’administra­ció pública per avalar la decisió del Banc Central de vendre dòlars a futur sabent que l’Estat perdria diners amb l’operació a causa del ferri control canviari imposat durant el seu govern.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain