La Vanguardia (Català)

Com es diu pub en xinès?

- RAFAEL RAMOS Aylesbury. Correspons­al

Ni te ni ximpleries. Al final resultarà que els pubs es tornen més populars a la Xina que a Anglaterra. Mentre aquí van desapareix­ent progressiv­ament a un ritme de quatre al dia per la pressió fiscal del Govern i els canvis culturals en la manera de beure i relacionar-se socialment, al gegant asiàtic són l’última moda. Tant és així que una empresa estatal ha comprat The Plough a Cadsden, comtat de Buckingham­shire, i es disposa a copiar-lo i crear una cadena a imatge i semblança seva que s’estendrà des de Canton fins a la capital, Pequín, des de Xangai fins a Xian i des de Chengdu fins a Wuhan.

Vist per fora, amb la seva façana de maó vermell i els seus testos, resulta bufó, però sembla un pub del segle XVI com tants d’altres. El seu menjar, amb el fish and

chips com a especialit­at, és bo però diguem que no porta el segell dels germans Roca o Martín Berasategu­i. Cert que el seu interior és bonic, les taules de fusta li donen un aire casolà, la selecció alcohòlica és excel·lent i el foc de la llar de foc espurneja en les nits fredes i humides d’hivern, però el mateix es pot dir de tants i tants establimen­ts. Per què llavors s’ha fixat precisamen­t en aquest l’empresa estatal xinesa SinoForton­e? Elemental, estimat Watson: The Plough és al poble més proper a Chequers, la residència de cap de setmana dels primers ministres britànics (en l’actualitat de Theresa May), i és on solen convidar a prendre una pinta (o dues) els mandataris estrangers que vénen en visita oficial al Regne Unit. A falta d’una destil·leria de whisky, un pub fa quedar bé l’amfitrió.

Aquest va ser precisamen­t el cas de David Cameron, que l’any passat va portar el president Xi Jinping a The Plough, i va fer famós a la Xina no només el pub, sinó també la cervesa ale Green King IPA de la qual va prendre una pinta el president. La República Popular té invertits 50.000 milions d’euros al Regne Unit (més que a Alemanya, Itàlia i França junts), però fins ara se centrava en grans projectes d’infraestru­ctura com la central nuclear de Hinkley Point, carreteres, ferrocarri­ls i propietat immobiliàr­ia. La cervesa i els pubs no figuraven en la llista d’objectius, però al voltant de 1.400 milions de bevedors potencials constituei­xen una excel·lent plataforma per a qualsevol negoci.

En principi Steve Hollings, l’amo del pub, no tenia intenció de vendre. Al cap i a la fi el seu establimen­t, a la pintoresca regió dels turons Chiltern, és dels que guanya diners, no com els 1.500 que tanquen cada any i han deixat reduïts a poc més de cinquanta mil el total que hi ha al país (els britànics paguen molts més impostos per la cervesa que la resta de ciutadans de la UE, i el seu cost s’ha tornat gairebé prohibitiu). Però els xinesos no només són excel·lents imitadors sinó negociador­s amb gran capacitat de persuasió, i els directius de l’empresa estatal van posar sobre la taula una xifra gairebé impossible de rebutjar. De manera que The Plough és ja seu, i és de suposar que Theresa May hi continuarà anant per compliment­ar els seus hostes estrangers (la foto de Donald Trump, per dir algú, amb una pinta a la mà seria una publicitat magnífica).

Els inversors xinesos no només volen acer sinó també glamur. Per això són ja amos de la botiga de joguines Hamleys de Regent Street, de la cadena de cinemes Odeon, dels restaurant­s Pizza Express, dels iots de luxe Sunseeker, del club de golf de Wentworth, de l’hotel Four Seasons que hi ha al costat de la Torre de Londres, i dels equips de futbol Aston Villa, West Bromwich Albion, Birmingham City i Wolverhamp­ton Wanderers. I ara també del pub dels primers ministres, on David i Samantha Cameron una vegada es van deixar oblidada la seva filla, de contents i relaxats que estaven.

Autocars atapeïts de turistes aparquen davant del pub de Chequers, per a desesperac­ió dels nadius, la rutina dels quals s’ha vist interrompu­da. Ara confien que el projecte de crear una cadena d’establimen­ts a imatge i semblança de The Plough a la República Popular es faci realitat aviat, i que els xinesos que vagin al Fox and Hounds de Tianjin, al Prince of Wales de Nanquín i al Victoria de Chongqing es creguin que són a Anglaterra sense necessitat de fer la volta al món.

Cada dia tanquen quatre pubs a Anglaterra, però els xinesos

els compren i en fan rèpliques Una empresa xinesa ha adquirit el pub on Cameron va convidar el president Xi a una pinta de cervesa

 ?? CARL COURT / GETTY ?? Personalit­ats. Cameron i Xi van prendre una cervesa al pub The Plough, al costat de la residència oficial de Chequers
CARL COURT / GETTY Personalit­ats. Cameron i Xi van prendre una cervesa al pub The Plough, al costat de la residència oficial de Chequers
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain