La Vanguardia (Català)

El ventall i l’herència

- Antoni Puigverd

La detenció del regidor vigatà de la CUP contribuei­x a mantenir encesa la brasa de les emocions independen­tistes. Fa mesos que un seguit de dades i d’informacio­ns indiquen que aquest moviment podria (repeteixo el condiciona­l: podria) haver entrat en un cercle viciós: a les dificultat­s objectives del pacte de Junts pel Sí amb la CUP, que ja van costar el coll de Mas, s’hi afegeixen la rivalitat entre ERC i PDECat, les enquestes a la baixa, les dificultat­s objectives per mantenir el full de ruta i un cert cansament en els entorns més ingenus del procés.

Aquest cansament és constatabl­e en el fet que les concentrac­ions convocades per acompanyar els líders encausats, essent importants, no estan a l’altura dels registres espectacul­ars que van catapultar l’independen­tisme com a corrent català dominant. Per això, els encausamen­ts del TSJC, les ordres de detenció de l’AN i les sentencios­es argumentac­ions del TC funcionen, per al foc emotiu de la independèn­cia, com un ventall d’espart o un manxall dels que en temps passats s’usaven per avivar les brases minvants a les llars de foc.

Les dificultat­s del camí (molt superiors a les que els propagandi­stes del procés anunciaven) obliguen a situar els seguidors independen­tistes en posicions defensives i això entra en contradicc­ió amb l’optimisme i la il·lusió que havien caracterit­zat el moviment sobiranist­a. Certament, la pressió judicial aconseguei­x de transforma­r la fatiga en brases emotives, però també contribuei­x a fomentar la desconcert­ant sensació de déjà-vu, de repetició de pantalles suposadame­nt passades. Ara bé: la detenció del regidor vigatà (com la de l’alcaldessa de Berga) ha estat tan sorollosam­ent reclamada que pot ser llegida com un gest políticame­nt obscè. Segur que els convençuts tindran un motiu més per enutjar-se amb Espanya, però els sectors dubitatius tindran un motiu més per preguntar-se si el procés és una obra estètica o política.

Mentrestan­t, a Madrid també hi ha trifulques. I no em refereixo a les de Podem, entre Iglesias i Errejón, que serveixen, com anteriorme­nt es va veure amb la defenestra­ció de Pedro Sánchez, per alimentar aquests programes televisius en què el format reality s’aplica a la política per tal que el cor i les vísceres es confonguin amb les ideologies a benefici dels índexs d’audiència. Em refereixo al gest d’Aznar. Tothom l’ha interpreta­t en clau psicològic­a. Però és política pura. Un sector del PP es reagrupa silenciosa­ment sota el paraigua moral d’Aznar per abatre Sáenz de Santamaría. Ella ha de passar per un congost difícil. El congost de Catalunya. Si fa concession­s serà atacada. I si no en fa, també. Al final del congost, l’esperarà Aznar amb la seva nova mainada. Potser amb la jove Cayetana Álvarez de Toledo. Rajoy ha guanyat però aviat entrarà en la fase final de la presidènci­a (la que els americans anomenen de l’ànec coix): començarà a ser més important l’hereu que no pas ell. La pubilla de Rajoy és Soraya. La d’Aznar sembla clar que no.

Un sector del PP es mou en silenci sota el paraigua d’Aznar per abatre Soraya

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain