La Vanguardia (Català)

Els fidels a Pedro Sánchez volen que presenti la seva candidatur­a al PSOE

- Madrid

Mentre Pedro Sánchez continua esfullant la margarida, pres pel dubte de si presentar-se o no a les primàries per intentar recuperar el lideratge del PSOE, hi ha hagut una autèntica estampida entre els dirigents que li eren afins i que ja s’han ubicat en altres coordenade­s. Molts dels seus antics fidels prefereixe­n apostar ara pel que consideren el “cavall guanyador” en aquesta cursa, i s’han passat amb armes i bagatges a les files de Susana Díaz, mentre que d’altres estan encoratjan­t les expectativ­es de Patxi López com a candidat alternatiu.

“El silenci i l’espera no han jugat fins ara a favor de Sánchez”, va admetre ahir Odón Elorza, un dirigent molt crític amb la gestora de Ferraz que va assumir el comandamen­t després de la sortida de Sánchez. Però si el deposat líder del PSOE anunciés ja la seva determinac­ió a presentar-se a les primàries, va insistir Elorza, no només podria “frenar fugues d’anteriors col·laboradors”, sinó també barrar el pas a una “tercera via”, que seria la que encapçalar­ia Patxi López i que només estaria esperant que Sánchez desisteixi i llanci la tovallola.

Per això ahir es va reunir a Madrid un grup de dirigents orgànics i càrrecs institucio­nals, diputats i alcaldes del PSOE –68 en total, segons els organitzad­ors–, fidels a Pedro Sánchez de totes les federacion­s socialiste­s, per reclamar-li públicamen­t que, una vegada per totes, faci un pas endavant i aclareixi les incerteses.

Van actuar com a portaveus de la cita el secretari provincial de València i diputat José Luis Ábalos; el veterà alcalde de Dos Hermanas, Francisco Toscano, i la diputada asturiana Adriana Lastra. Ábalos va assegurar que no pretenen mirar cap enrere, sinó cap al futur del PSOE: “I el que està en millors condicions, per la fermesa de la seva actitud i la seva indestruct­ible posició davant qualsevol poder, és Pedro Sánchez; és qui pot encapçalar clarament aquesta opció de futur”. Però ara, va dir, “ha de començar a liderar” aquest projecte. Francisco Toscano va corroborar, per la seva part, que “la persona que més legitimita­t ètica i moral té en aquests moments per conduir el partit continua sent Pedro Sánchez”.

Aquest és el missatge que ahir van voler traslladar a tots els militants, electors i simpatitza­nts, “i al seu torn que ho sàpiga en Pedro”. “Li volem traslladar que avui és

El veterà alcalde de Dos Hermanas esgrimeix la “legitimita­t ètica i moral” de Sánchez per liderar el partit

molt més líder que abans, perquè malgrat totes les pressions ha sabut mantenir la paraula i les idees”, va insistir l’alcalde de Dos Hermanas. “Una gran part de la militància té posades totes les esperances en la seva persona”, va reiterar Toscano, i no pas en Susana Díaz i tota la cort celestial que pugui donar-li suport”, va ironitzar. I és que, segons va criticar, van ser “les velles guàrdies del partit” les que han “avortat” el projecte transforma­dor que va iniciar Sánchez

També l’asturiana Adriana Lastra –una de les diputades que se sent “depurada” per la gestora de Ferraz– va dir que aquesta cita “és el principi d’un camí, perquè molta gent estava esperant que féssim això”. Tots tres, malgrat que són molt crítics amb la gestora de Ferraz i amb els respectius líders territoria­ls –l’andalusa Susana Díaz, el valencià Ximo Puig i l’asturià Javier Fernández–, van assegurar que el seu projecte no és de confrontac­ió, “sinó a favor del PSOE”. Aquesta denominada “cimera sanchista” va ser ignorada o minimitzad­a pels crítics de Sánchez: “Més que cimera, és monticle”, van ironitzar.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain