La Vanguardia (Català)

Reforma per a la qüestió catalana?

- F. DE CARRERAS, catedràtic de Dret Constituci­onal i columnista d’‘El País’

La qüestió catalana es pot plantejar des de dos punts de vista: des del catalanism­e polític clàssic i des de les exigències actuals dels partits nacionalis­tes. Vegem l’un i l’altre.

El catalanism­e polític pretenia bàsicament tres objectius: un poder polític autònom dotat d’àmplies competènci­es; considerar el català com a llengua oficial, en igualtat de condicions amb el castellà; i una protecció especial de la cultura, a causa d’aquesta peculiarit­at idiomàtica. Aquests objectius es van assolir de sobres als anys vuitanta, després de la Constituci­ó i l’Estatut. I es van assolir perquè eren raonables: o bé estaven basats en fets objectius (la llengua catalana i la cultura que en deriva), o bé responien a un desig àmpliament compartit (un poder polític autònom). La força d’aquest catalanism­e polític, amb vocació de transversa­litat, es basava en un estès consens social i ideològic.

Tot i això, la Generalita­t estatutàri­a, des del començamen­t, va estar governada per CiU, un partit nacionalis­ta amb el fort lideratge carismàtic de Jordi Pujol. Aquest partit i aquest líder, tot i que ho amagaven, no estaven en la línia del catalanism­e polític que hem assenyalat sinó que eren nacionalis­tes i les seves intencions eren unes altres: utilitzar la Generalita­t com a instrument per crear un grau de consciènci­a nacional que permetés, quan l’ocasió fos propícia, separar-se d’Espanya i crear un Estat independen­t.

El “procés” no parteix del 2012, després de la manifestac­ió de l’11 de setembre, sinó del 1980, després de l’elecció de Pujol com a president de la Generalita­t. Allà va començar la construcci­ó nacional de Catalunya, llavors es va començar a fer

país des de les institucio­ns, és a dir, a influir decisivame­nt en les consciènci­es individual­s amb la finalitat de crear les condicions perquè una majoria de catalans trenquessi­n els seus vincles emocionals amb Espanya i decidissin separar-se’n.

En aquests 32 anys s’ha desenvolup­at una agenda oculta basada en diversos factors, entre els quals dividir els ciutadans en catalanist­es i espanyo-continuïn listes, en bons i mals catalans; considerar que tota crítica al nacionalis­me català era un atac a Catalunya, així com també que Espanya (anomenada Estat espanyol) és un ens exterior i opressor dels catalans, causa de tots els mals; escampar que només el català és la nostra llengua pròpia, relegant a simple llengua oficial el castellà, imposada perquè és la de l’Estat; qualificar els poders de la Generalita­t d’insuficien­ts i acceptar l’Estatut només com un instrument per a la construcci­ó nacional, utilitzant per això la llengua, l’ensenyamen­t i els mitjans de comunicaci­ó.

Amb el temps, sota aquest adoctrinam­ent, molts catalans es van creure el fals càlcul de les balances fiscals amb què es pretenia demostrar que Espanya ens roba i, en els durs anys de la crisi econòmica, també van creure que Espanya era un Estat en fallida i que formar-ne part era la causa de tots els nostres mals. A partir del 2010, les consignes van canviar: sobirania, dret a decidir, independèn­cia, ruptura, desconnexi­ó. Això és el que avui anomenem “qüestió catalana”. Tanmateix, i malgrat tot això, en les eleccions l’independen­tisme no ha estat mai majoritari, encara que els seus partidaris parlant en nom de Catalunya.

Una reforma constituci­onal pot solucionar aquest conflicte? Els independen­tistes convençuts no crec que canviïn de parer per una simple reforma constituci­onal. Una constituci­ó és una norma general per a tothom, no pot fer excepcions que no siguin raonables, i aquestes (autonomia, llengua, cultura), com hem vist, ja són des del principi a la nostra Constituci­ó. Tot i això, potser l’Estat de les autonomies en conjunt funcionari­a millor si s’introduïss­in algunes modificaci­ons en el text constituci­onal, en realitat molt poques, generals per a tothom i no específiqu­es per a Catalunya.

Per a altres canvis necessaris –finançamen­t, integració en l’Estat, col·laboració entre administra­cions– no fan falta necessària­ment reformes constituci­onals: n’hi hauria prou amb canvis legals i de pràctiques polítiques.

Aquesta millora del conjunt, en un Estat que no funciona malament, prendria arguments als partidaris de la independèn­cia i faria reflexiona­r els qui mantenen dubtes. Però, sobretot, el que s’hauria de fer és replicar amb dades i arguments les mentides i falsedats a favor de la independèn­cia, exposar amb claredat la situació en què quedaria Catalunya després i convèncer els catalans dels molts avantatges que ens suposa pertànyer a Espanya i a la UE, de les quals quedaríem exclosos.

Reformem la Constituci­ó en el que sigui necessari perquè funcionin millor les institucio­ns espanyoles, però no per complaure uns partidaris de la independèn­cia que només quedaran satisfets si l’aconseguei­xen. La qüestió catalana actual no es resol amb una reforma de la Constituci­ó sinó amb una derrota del nacionalis­me a les urnes.

Les millores en el text constituci­onal han de ser molt poques, generals per a tothom i no només per a Catalunya

La qüestió catalana actual no es resol amb una reforma de la Carta Magna sinó amb la derrota del nacionalis­me

 ?? DANI DUCH ??
DANI DUCH

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain