La Vanguardia (Català)

Passar per la balança

- Quim Monzó

L’entrenador del Montpeller, Frédéric Hantz, ha avisat els seus jugadors que per cada gram que s’hagin engreixat durant aquestes festes de Nadal hauran de pagar una multa. Diumenge ho va explicar a l’emissora France Bleu: “Serà un euro per cada gram. La multa pot semblar ridícula però, si s’engreixa un quilo, són 1.000 euros”. I si se n’engreixa dos, 2.000. I així anar sumant.

El Montpeller és un club de futbol de la primera divisió francesa. El van fundar el 1919. Només una vegada ha guanyat la Lliga, el 2012, fa tan sols quatre anys. Aquests dies ocupa el lloc onzè de la classifica­ció. Els jugadors se’n van anar de vacances el 21 de desembre i tornaran a entrenar dissabte, dia 31, encara que al vespre sigui nit de Cap d’Any, perquè el pròxim partit oficial que li toca jugar serà el 8 de gener, contra l’Olympique de Lió, una eliminatòr­ia de la Copa de França.

Que a molts futboliste­s cal fermarlos curt a l’hora de menjar (i beure) és fàcil de comprendre. Tots vam veure al llarg de dècades l’evolució de les siluetes de Paul Gascoigne, Diego Maradona

Els jugadors del Montpeller pagaran mil euros per cada quilo que s’hagin engreixat aquest Nadal

o Ronaldo Nazário de Lima, a qui al seu país anomenen Gordinho. Per això va ser hàbil Pep Guardiola quan era entrenador del FC Barcelona i es va fixar en què menjava Leo Messi. Bàsicament pizzes, asados argentins i, per beure, refrescos amb moltes bombollete­s. Si estan ben fetes, les pizzes són molt bones, però Guardiola va veure que, amb una dieta tan poc equilibrad­a, aquell jugador no podia desplegar tot el seu potencial. Per això li va estructura­r un règim. Li va fer tastar un aliment que el jugador gairebé desconeixi­a –el peix!–, que es va convertir en l’eix de la seva dieta. A més, grans quantitats de fruita i verdura que, fins aleshores, només devia haver vist en fotos. Al Manchester City, Guardiola continua convençut de les bondats de les dietes i per això, al setembre, un dels seus fitxatges estrella va ser la nutricioni­sta Sílvia Tremoleda.

Els clubs més humils, com el Montpeller, no es poden permetre aquests dispendis. Per això el recurs a les multes –1.000 euros per cada quilo guanyat– és una solució, sempre i quan el jugador no guanyi prou diners perquè tant se li’n doni pagar-los i atipar-se com un bacó. Per un moment se m’ha acudit que molts polítics que arriben als Parlaments amb una figura discreta i acaben grassos com una mala cosa també podrien pagar 1.000 euros per quilo guanyat durant cada legislatur­a. A Felipe González li hauria sortit de franc, però. Aquella seva imatge de fa uns anys, en un iot, amb un puro a la boca i una panxa descomunal, se la va forjar després que més o menys deixés els càrrecs polítics –els empresaria­ls no– i es dediqués a fer bolos molt ben remunerats pel món per, de tant en tant, reaparèixe­r a Madrid per renyar els seus excompanys de partit quan no volen fer tot el possible perquè el PP governi.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain