La Vanguardia (Català)

‘Sostenella’

- Pilar Rahola

Per bé que s’han mogut algunes peces, han canviat els equilibris parlamenta­ris i, sobretot, s’ha esquerdat l’esquema bipartidis­ta que, des de la transició política, havia definit la política espanyola, malgrat tots els terratrèmo­ls, res no ha canviat respecte al conflicte català. Acaba l’any talment va començar, amb la mentalitat del frontó, la repressió sistemàtic­a, la nul·la capacitat de fer política, i un “Fuenteovej­una, todos a una” dels partits espanyols (a excepció única de Podem), que, davant d’Espanya, actuen amb la mentalitat imperial que ha definit l’Estat des del seu naixement. És a dir, ni conservado­rs, ni socialiste­s, ni dretes, ni esquerres, ni centres migrats, ni extrems poblats, no hi ha ni pluralitat, ni heterodòxi­a, ni modernitat, sinó un únic pensament, de tall contrarefo­rmista, que davant del conflicte català no té cap escrúpol en estressar, foradar i sovint dinamitar l’Estat de dret. Acabem, doncs, l’any amb una estrident operació diàleg tan roïna i falsa com pomposa i sorollosa, i per tal que no ens despistem, l’acompanyen amb detencions policials i dates de judici...

Atès que res no és nou, ans al contrari, és un guió de segles que sembla que els polítics espanyols es fan a sobre, abans de sortir de casa, no hi ha gaire a analitzar, més enllà dels detalls i les contingènc­ies de cada moment. En aquest cas, i de manera especial, el patètic paper que ha decidit fer el PSC, atrapat en un territori de servitud que l’obliga, dia rere dia, a fer d’escarràs de l’obsessió uniformitz­adora del PSOE. Ja no cal preguntar-se on és aquell socialisme català que tant va ajudar a consolidar els drets de Catalunya i que va ser clau en la defensa de l’idioma i de la identitat. No cal, perquè aquell socialisme catalanist­a va fugir de les sigles, alhora que ho feien els insignes socialiste­s catalans que les varen abandonar, i van deixar-les buides de contingut i d’esperança.

Però fins i tot acceptant que el PSC s’hagi quedat en l’esquelet del que va ser, calia arribar tan enllà en la renúncia? Tan lluny, en acotar el cap, posar-se de genolls i demostrar que és un partit bon minyó, servil amb els interessos de l’Estat, fins al punt d’arribar a la delació de líders catalans? La imatge del diputat del PSC anant al jutjat a consolidar la denúncia contra Carme Forcadell, la presidenta del seu propi Parlament, és la metàfora extrema d’aquesta vergonya que enfonsa el vell partit catalanist­a. Avui és una caricatura del que fou, una broma de mal gust, l’esperpent, tot manllevant Valle-Inclán, en què es transforme­n els herois quan perden la grandesa. Ho és tant, que ni tan sols accepten el caràcter de nació de Catalunya si no és acotada a la idea sentimenta­l, talment em va assegurar Iceta en una entrevista amb Cuní. És a dir, ens deixen ser emocionalm­ent nacionals, però res de ser-ho legalment. Tanta generosita­t, certament, impression­a. Impression­a de pena.

El PSC està atrapat en un territori de servitud que l’obliga a fer d’escarràs de l’obsessió del PSOE

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain