La Vanguardia (Català)

Com poden gestionar la situació, les famílies?

- JOSÉ R. UBIETO, psicoanali­sta

La ministra anuncia tímidament una sanció per als pares que no volen saber els excessos dels seus fills amb l’alcohol. Però aquesta voluntat de no saber també és un símptoma de la nostra època. Passa amb l’ús que fan els adolescent­s de les tecnologie­s digitals, de vegades abusiu (porno en línia, apostes) i passa també en algunes situacions violentes (assetjamen­t escolar, ciberbully­ing, insults als àrbitres en partits de futbol infantil) on veiem aquesta tendència a fer el desentès o fins i tot la complicita­t amb l’agressió.

Pensar en les respostes és necessari, però requereix prèviament tenir alguna idea de les causes. Emborratxa­r-se forma part dels ritus de pas i no implica per si mateix cap tipus d’addicció posterior. Quan passa això convé que els pares aprofitin per conversar amb els seus fills sobre aquest nou “territori” assenyalan­t els riscos que implica i admetent que passar-hi molt sovint és necessari, tal com ells mateixos ja s’hi van trobar.

Admetre això els conferirà autoritat per indicar algunes “fórmules” que poden resultar útils als fills. És més oportú indicar la manera de tractar aquest excés, si s’escau, que fer-los el sermó com si aquests ideals poguessin contenir el plaer que tot cos, i més el d’un adolescent, reclama. Indicar, per exemple, que han d’estar acompanyat­s a tota hora, que hi ha begudes més lleugeres que d’altres, els senyals que indiquen quan cal demanar ajuda i anar a un servei mèdic... Per un fill/a el testimoni dels seus pares, saber que ells van haver d’heure-se-les amb les exigències del seu propi cos i amb la necessitat d’estar a l’altura dels ideals del seu grup és la millor ajuda possible. Els redueix la por d’afrontar sols la metamorfos­i de la pubertat, aquell canvi brusc que experiment­en en el cos i en la mentalitat. Necessiten imperativa­ment separar-se de l’univers infantil, en què els pares els cuidaven, i fer-se càrrec d’aquesta realitat sexual per a la qual no tenen manual d’instruccio­ns.

Per a la negligènci­a parental ja hi ha lleis que protegeixe­n els menors d’aquesta voluntat de no saber dels seus pares o de l’abús a què poden sotmetre’ls.

És més oportú indicar als fills la manera de tractar aquell excés, si s’escau, que no pas fer-los un sermó

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain