La Vanguardia (Català)

València obliga les escoles públiques a garantir els drets dels transsexua­ls Aquests alumnes utilitzara­n el nom que triïn i la roba del sexe amb què s’identifiqu­in

- VALÈNCIA

Als alumnes transsexua­ls o intergèner­e de les escoles públiques valenciane­s se’ls haurà de cridar pel nom que triïn. Igualment, tindran accés als lavabos i els vestuaris del gènere amb què s’identifiqu­en, no pas del gènere amb què han nascut. Ho recull el protocol de la Conselleri­a d’Educació de la Generalita­t Valenciana que acaba d’entrar en vigor i que està dirigit a garantir el dret a la identitat de gènere, l’expressió de gènere i la intersexua­litat als centres educatius.

Aquest protocol està en sintonia amb la futura llei valenciana d’identitat de gènere, en tramitació parlamentà­ria. Quan s’aprovi la norma, la instrucció d’Educació s’hauria d’estendre a altres centres que no siguin de titularita­t pública.

Segons la nova norma, a més a més, caldrà adreçar-se a l’alumne o alumna pel nom i l’adscripció de gènere que hagi escollit i que hagi comunicat al centre, i es garantirà la llibertat de l’estudiant de vestir-se amb la roba del gènere amb què se senti identifica­t.

El protocol preveu que l’escola adeqüi la documentac­ió administra­tiva segons el nom i el gènere que hagi volgut l’alumne o alumna, a petició de la família o de qui exerceixi la tutoria legal, quan ho comuniqui per escrit, mentre sigui menor d’edat o no estigui emancipat. De tota manera, la documentac­ió oficial de l’estudiant no es podrà modificar fins que no es faci el canvi de nom al Registre Civil i es traslladi a l’escola la documentac­ió pertinent.

Amb aquestes mesures, segons Educació, els centres educatius garantiran un clima de seguretat, de manera que la seva activitat es desenvolup­i en espais lliures d’assetjamen­t, agressió i discrimina­ció per qualsevol motiu. També es faran per tots els agents educatius les actuacions necessàrie­s per a la prevenció, detecció i eradicació d’actituds i pràctiques que manifestin prejudicis sexistes o discrimina­ció basades en prejudicis negatius sobre la identitat de gènere o l’orientació sexual.

La finalitat d’aquest protocol és afavorir la inclusió educativa i assumir la igualtat i la diversitat com a valors capitals i irrenuncia­bles, de manera que totes les persones que formin la comunitat educativa respectin i facin respectar els drets humans. Per això serà imprescind­ible facilitar la construcci­ó de la seva identitat i la participac­ió activa en la vida de l’escola, de manera que estableix la pertinença real al grup d’iguals, al centre i l’entorn, segons un comunicat de la Conselleri­a d’Educació, Investigac­ió, Cultura i Esports de la Generalita­t. El conseller Vicent Marzà ha explicat que l’educació valenciana aspira a convertir-se en “un espai d’inclusió en què totes les persones que en formen part puguin desenvolup­ar la seva identitat lliurement i sense obstacles”. “És necessari –ha afegit– l’esforç conjunt de tota la comunitat educativa per reconèixer i posar en relleu la diversitat”.

El coordinado­r o la coordinado­ra d’igualtat i convivènci­a supervisar­à totes aquestes actuacions en col·laboració amb l’equip directiu, l’equip orientador i el tutor o la tutora, al llarg del procés de transició de gènere que efectuï una persona durant la seva estada a l’escola.

 ?? DANI DUCH ?? África Pastor va crear la Fundació Daniela en suport dels drets de menors transsexua­ls com la seva filla
DANI DUCH África Pastor va crear la Fundació Daniela en suport dels drets de menors transsexua­ls com la seva filla

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain