La Vanguardia (Català)

Gago, còmplice i no encobridor­a del crim de Lleó, segons el Suprem

- JOSÉ MARÍA BRUNET

La condemna imposada per l’assassinat d’Isabel Carrasco a l’agent de la policia municipal de León Raquel Gago ha estat objecte de certa controvèrs­ia no ja per les seves protestes d’innocència sinó pels fets provats descrits en la sentència. L’acusada ha ingressat ara a la presó, després que el Suprem confirmés en els punts essencials la resolució dictada per l’Audiència lleonesa. De fet, la sala penal ha elevat en dos anys la primera condemna, que ha passat dels 12 que li van ser imposats en primera instància a 14 anys. Aquest increment es deu al fet que el Suprem li imposa una nova pena per tinença il·lícita d’armes. Però la sentència també raona per què considera que Raquel Gago no només va ser encobridor­a de l’assassinat de la presidènci­a de la Diputació de Lleó, sinó que es va implicar plenament en el fet, en què va participar com a còmplice.

El Suprem explica que l’agent de la policia local lleonesa no només estava al cas dels preparatiu­s del crim, sinó que hi va prendre part. En aquest sentit, la resolució exposa que “la intervenci­ó en l’organitzac­ió” d’un assassinat “pot configurar una responsabi­litat penal”, encara que no s’actuï en l’execució del crim. I el Suprem afegeix que “un acte posterior a la consumació feta per una persona que ha intervingu­t en l’organitzac­ió no és encobrimen­t sinó participac­ió”.

La sala penal afirma que Raquel Gago va conèixer els plans de les condemnade­s pel delicte d’assassinat, Montserrat González i la seva filla Triana Martínez –a les quals van correspond­re penes de 20 i 22 anys, respectiva­ment–, i que no només no va impedir ni va tractar d’evitar-los, “sinó que du a terme una acció dirigida a concretar els detalls” segons el que s’havia acordat. Per això va rebre de Triana Martínez el revòlver homicida i ho va amagar fins que més de 24 hores més tard el va lliurar dient que se l’havia trobat casualment al cotxe.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain