La Vanguardia (Català)

La caiguda de la població de guepards situa l’espècie a prop de l’extinció

-

Només queden 7.100 guepards en llibertat al món, segons un estudi internacio­nal que demostra que l’espècie està més amenaçada d’extinció del que es considerav­a fins ara. L’estudi, el més exhaustiu que ha analitzat la població de l’emblemàtic felí, mostra que la seva distribuci­ó actual només s’estén per un 9% del territori que ocupava històricam­ent.

Com que es tracta d’un animal que necessita grans territoris, l’extensió dels terrenys agrícoles per part de poblacions humanes ha reduït dràsticame­nt els espais en què poden viure els guepards. Aquest és el principal factor que està provocant el declivi de l’espècie.

Segons els autors de l’estudi presentat aquesta setmana a la revista PNAS, els guepards es distribuïe­n tradiciona­lment per gairebé tot l’Àfrica i gran part d’Àsia, des d’Aràbia fins a l’Índia. Però a Àsia ja només hi queda una població de menys de cinquanta exemplars a l’Iran.

A l’Àfrica més de la meitat dels espècimens formen part d’una única població que s’estén per sis països al sud del continent. Fins i tot en aquesta regió el felí es veu amenaçat de manera creixent. A Zimbàbue, per exemple, la seva població s’ha reduït de 1.200 a 170 animals des de l’any 2000.

Un factor addicional que acosta els guepards a l’extinció és el tràfic il·legal de cadells, alimentat principalm­ent per la demanda de països del golf Pèrsic. Segons ha informat la BBC, un cadell pot arribar als 10.000 dòlars (uns 9.500 euros) en el mercat negre. Segons la Fundació per a la Conservaci­ó del Guepard, 1.200 cadells han sortit il·legalment de l’Àfrica els últims deu anys, però un 85% va morir en el trasllat.

Els autors de la investigac­ió –liderats per Sarah Durant, del University College de Londres– reclamen un canvi d’estratègia en la protecció dels guepards. Les àrees protegides, argumenten, no són suficients per protegir una espècie que viu majoritàri­ament fora d’aquestes àrees. Segons conclouen a PNAS, “és necessari un canvi de paradigma en la conservaci­ó i anar cap a una estratègia que incentivi la protecció i promogui una coexistènc­ia sostenible entre persones i vida salvatge”.

Només queden 7.100 exemplars del felí, segons l’estudi més exhaustiu sobre la seva distribuci­ó

 ?? STEPHEN MORRISON / EFE ?? Un guepard a la reserva natural de Massai Mara, a Kènia
STEPHEN MORRISON / EFE Un guepard a la reserva natural de Massai Mara, a Kènia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain