La Vanguardia (Català)

Gastronomi­a com a marca

- Rafael Ansón

Una marca és un símbol, un nom, una icona que expressa les qualitats, virtuts o avantatges principals d’un determinat producte, empresa, entitat, institució o, fins i tot, país. Al món en què vivim són les marques les que permeten, d’una manera fàcil i simple, estar en els mitjans de comunicaci­ó i transmetre als possibles clients, consumidor­s o visitants, a través d’una sola paraula, què trobaran al darrere de cadascuna.

Per exemple, tots sabem què representa el nom d’un celler (i això ja ens dóna pistes per valorar els vins que ofereix), d’una marca de moda, per prestigiar els seus vestits i els seus complement­s, o el d’un equip de futbol o d’un esdevenime­nt.

És una qüestió que, d’alguna manera, la Unesco reconeix quan es refereix al patrimoni cultural immaterial de la humanitat –potser per això Espanya vol que el model de tapes estigui en aquesta categoria, perquè tothom sàpiga què hi ha al darrere d’aquesta cuina en miniatura–.

Últimament són els països els que també intenten consolidar la seva marca. Quan es diu “Fabricat a Alemanya” la gent, en general, considera que serà un producte de qualitat i resistent, i si llegim “Fet a Itàlia” es garanteix el disseny. Pensant en això, fa cinc anys Espanya va crear un organisme (dependent del president del Govern) amb el nom de Marca Espanya, que presideix de manera admirable Carlos Espinosa de los Monteros i que reuneix tots els elements,

Gastro Marca España és un web (gastromarc­aespana.es) que aglutina l’oferta gastronòmi­ca del nostre país

qualitats o virtuts del nostre país. Un dels que des del primer moment es va incloure en aquest concepte va ser la gastronomi­a. És probable que la decisió sigui la conseqüènc­ia del fet que és el sector més creatiu del país, amb un ressò internacio­nal indubtable, que prestigia la Marca Espanya.

Fa uns quants anys la Marca Espanya va firmar un conveni amb la Reial Acadèmia de Gastronomi­a per crear un espai únic a internet, Gastro Marca España, disponible en obert a través de Gastromarc­aespana.es. Es tracta d’un web que aglutina l’oferta gastronòmi­ca global del nostre país. Els convido a veure’l i a coneixe’l, perquè té una informació gastroturí­stica molt útil.

A partir d’aquell moment, molts col·lectius –no només països, sinó també comunitats autònomes, ciutats i agrupacion­s territoria­ls de tota mena– volen potenciar la seva marca, i per això també hi volen (i ho han de fer) incloure la gastronomi­a.

Ara s’està treballant en la possibilit­at que hi hagi una Gastro Marca Iberoaméri­ca, amb el suport de la secretaria general Iberoameri­cana i de la seva secretària general, Rebeca Grynspan, i de la Unió de Ciutats Capitals Iberoameri­canes (UCCI), que presideixe­n l’alcaldessa de Madrid i l’alcalde de la Paz, a Bolívia. A Gastro Marca Iberoaméri­ca hi té un paper fonamental l’Acadèmia Iberoameri­cana de Gastronomi­a. També s’estudia crear una Gastro Marca Europa, a través de l’Acadèmia Europea de Gastronomi­a, amb seu a Varsòvia, i de la Comunitat Europea de Cultura Gastronòmi­ca, que té la seu a Lisboa i que jo presideixo.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain