La Vanguardia (Català)

Mor l’històric líder veïnal Manel Andreu

Expresiden­t de la FAVB i de l’associació de veïns del Poblenou, va liderar la conservaci­ó de Can Ricart i va lluitar a favor dels immigrants

-

L’activista veïnal Manel Andreu va morir dilluns passat, dia de Sant Esteve, als 72 anys. Andreu, expresiden­t de la Federació d’Associacio­ns de Veïns de Barcelona (FAVB) durant sis anys, entre el 1998 i el 2004, també va fundar i va dirigir l’entitat veïnal del Poblenou, des d’on va liderar la protecció del patrimoni industrial del barri, amenaçat per l’abandoname­nt i el creixent interès immobiliar­i que la dècada passada es va desencaden­ar a Barcelona. Ahir membres de l’Ajuntament van lamentar la pèrdua del líder veïnal i el van recordar com un referent i artífex, a través de la protesta i les reivindica­cions, de molts dels canvis que Barcelona ha experiment­at els darrers 20 anys.

Andreu va militar a Acció Catòlica Obrera i va ser membre del comitè d’empresa d’Indo, on va treballar com a delineant. Va estar implicat en la majoria de les lluites veïnals, sobretot en les que estaven relacionad­es amb el barri del Poblenou, des de la plataforma Salvem Can Ricart fins a la Xarxa de Suport als Assentamen­ts. L’expresiden­t de la FAVB estava molt vinculat a la lluita pels drets dels immigrants i va ajudar a reallotjar-ne alguns que es dedicaven a revendre ferralla i que malvivien en assentamen­ts o en naus abandonade­s.

Ahir l’alcaldessa Ada Colau va lloar “l’amor pels barris” i la “defensa ferma dels més vulnerable­s”. També va tenir paraules d’agraïment el tinent d’alcalde Gerardo Pisarello, que mitjançant les xarxes socials va expressar el seu “compromís infatigabl­e, generós, per una ciutat més justa”. D’altra banda, la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, va recalcar en un missatge la necessitat que els barris estiguin plens de “Manels Andreu”. Pin va elogiar la figura del líder veïnal per “haver fet la ciutat amb les seves mans”.

També va tenir paraules de record el líder del grup parlamenta­ri de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, que també va ser president de la FAVB i va dirigir l’associació de veïns de Sagrada Família uns quants anys. Rabell també va utilitzar les xarxes socials per expressar el seu condol. “L’última vegada que ens vam veure va ser a l’última manifestac­ió per exigir el tancament del CIE de la Zona Franca. Sempre fidel”, va escriure el diputat.

La cerimònia de comiat de Manel Andreu serà avui, dimecres, a les dotze del migdia a la parròquia de Santa Maria del Taulat, al Poblenou.

 ??  ?? Manel Andreu
Manel Andreu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain