La Vanguardia (Català)

José Mota: “La sobirania de l’humor resideix en el poble”

El còmic torna a TVE per a l’especial de Cap d’Any

- Barcelona

José Mota forma part de l’escenograf­ia de Cap d’Any. Ha protagonit­zat 17 especials a TVE per aquesta data, la meitat com a Cruz y Raya i la resta en solitari. Enguany repeteix amb Operación: And the Andaran, que és “gairebé com una pel·lícula” i que l’humorista defineix com una barreja de Perdidos i Supervivie­ntes. “L’avió presidenci­al on van Rajoy, Hernando, Iglesias i Rivera desapareix després d’haver assistit a la presa de possessió de Donald Trump. El CNI i el Rei decideixen no explicar la notícia fins que no se sàpiga que ha passat i per això munten l’Operación: And the Andaran”.

En aquest especial tornarà a imitar nombrosos personatge­s, des de Felip VI fins a Trump, “i fins i tot faré un cameo amb mi mateix”, afegeix. Mota assenyala que quan prepara una imitació el seu primer objectiu és captar l’ànima del personatge: “M’interessa molt més el contingut que el continent”. Per aquest motiu “no perdo gaire temps a treballar la veu o el físic, però sí a fer èmfasi a transmetre el missatge que emana d’aquell personatge”.

Mota ja suma 28 anys al món de l’espectacle, dels quals vint al duo Cruz y Raya amb Juan Muñoz. Guarda bons records d’aquella època, però ho considera un camí passat, encara que continua la seva amistat amb Juan Muñoz, “a qui tornarem a veure en l’especial d’aquest any”. I què veu quan mira pel retrovisor? Mota recorda unes paraules de Banderas als premis Goya: “Caram, que gran que sóc quan miro cap enrere, tot i que quan miro cap endavant em dic que encara sóc un nen a qui li queden moltes coses per fer”.

L’humorista diu que en aquest temps “afortunada­ment” s’ha desposseït de pors i insegureta­ts que ara li permeten gaudir “moltíssim de la meva feina i em fan prendre consciènci­a que el més important és el s’està rodant més que el resultat final. Necessito passar-m’ho bé, estar envoltat d’un equip a qui pugui abraçar i divertir-m’hi, perquè si tu t’ho passes bé l’espectador també”.

Mota reconeix influèncie­s en la seva trajectòri­a de Martes y 13, Esteso y Pajares, Tony Leblanc o Tip y Coll. L’humorista manxec sol dir que “la sobirania de l’humor en aquest país resideix en el poble” i ara amb les noves tecnologie­s “és més evident perquè quan passa alguna cosa al cap de poc temps a Twitter ja ha saltat una gràcia des de qualsevol punt del país”.

Mota passarà la Nit de Cap d’Any en família mirant La 1: “Ells no han vist el programa i el volen veure”, diu somrient. Quan sigui 1 de gener, començarà a pensar en el seu retorn a La 1 amb nous lliurament­s de José Mota presenta ,en l’estrena de la pel·lícula Abracadabr­a, de Pablo Berger, en què participa, i a tornar a trepitjar un teatre amb Santiago Segura.

 ?? INMA SAINZ DE BARANDA ?? L’humorista manxec, de 51 anys, fotografia­t ahir a Barcelona
INMA SAINZ DE BARANDA L’humorista manxec, de 51 anys, fotografia­t ahir a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain