La Vanguardia (Català)

Ben bé al mig

El Prat i Cornellà es disputen l’estadi de l’Espanyol i el centre comercial Splau

- RAMÓN ÁLVAREZ Cornellà de Ll. /El Prat de Ll.

Dos informes tècnics han provocat els últims desacords entre el Prat i Cornellà de Llobregat, dos veïns ben avinguts. El primer es referia a l’accés de l’AVE a Barcelona. Els tècnics de Foment recomanave­n l’accés directe des de Cornellà, que hauria permès el soterramen­t de la línia de rodalies de Renfe que parteix la ciutat, però el llavors alcalde José Montilla s’hi va oposar per les afectacion­s que tindria sobre el barri de la Fontsanta i la Generalita­t li va donar suport amb la idea de portar el tren a l’aeroport. L’AVE se’n va anar cap al Prat, que després del recel inicial va aconseguir que se soterrés la seva línia de rodalies, i cap a l’Hospitalet, que encara espera veure les seves vies sota terra. També es va construir l’estació de l’aeroport, que en realitat no ha funcionat mai.

Un altre informe tècnic, aquesta vegada de la Generalita­t en el seu intent de racionalit­zar els termes municipals i culminar el nou mapa municipal de Catalunya, ha tornat a enfrontar els dos consistori­s. Els tècnics de Territori i Sostenibil­itat van considerar que el més lògic era actualitza­r la històrica frontera que marcava el riu entre els dos municipis adaptant-la al curs actual del Llobregat. A començamen­ts dels anys setanta del segle passat es va eliminar el meandre de l’actual sector de la plana del Galet per construir l’actual traçat de l’A-2 i posar fi a les inundacion­s que havien afectat el barri de Riera de Cornellà. Tot en ordre si sobre aquests terrenys no s’hagués construït a començamen­ts d’aquest segle el nou estadi de l’Espanyol i el centre comercial Splau.

Els capricis de l’antic curs del Llobregat van fer que el RCDE Stadium s’alci just sobre l’antic llit, que travessa en diagonal el terreny de joc, segons recullen els plànols d’execució de les obres. De sud-oest a nord-est, la frontera entra just pel córner del gol sud, el del Prat, creua el cercle central i es desvia cap a l’est uns vuit metres abans del córner oblic. Això fa que les taquilles de l’1 a la 9 es trobin a Cornellà i de la 10 a la 12 al Prat. O que el despatx del president sigui a Cornellà i a la sala de juntes uns consellers s’asseguin a Cornellà i els altres al Prat. O que la sala i la tribuna de premsa s’ubiquin a Cornellà, com es va encarregar de comprovar La

Vanguardia el 2009 per firmar des d’aleshores les cròniques de l’Espanyol en aquest municipi.

Al gol de Cornellà s’ubiquen la botiga del club i el restaurant de l’estadi, que paguen el seu impost d’activitats a aquest Ajuntament. Com farà el futur túnel de vent, que també tributarà a Cornellà. Tot i això, tant l’actual Espai Memorial com els espais comercials que té l’estadi als baixos que confinen amb el centre comercial Splau, ara sense activitat, han de donar comptes per la seva activitat al Prat. Quant a l’impost de béns immobles (IBI), l’Espanyol el distribuei­x proporcion­alment entre els dos municipis, amb un sistema de coeficient­s en el qual surt lleugerame­nt beneficiat l’Ajuntament de Cornellà.

Un altre tema és l’Splau, una interessan­t font d’ingressos per al Prat, que cobra la gran majoria de l’IBI i pràcticame­nt totes les càrregues sobre l’activitat econòmica, i un greuge per a Cornellà, ja que tot el sector es troba al seu nucli urbà, com els accessos més utilitzats al centre comercial. Dins del seu terme municipal amb prou feines hi ha part de dues sales dels multicinem­es.

Els dies de partit Cornellà també és el municipi afectat pel caos viari. El que engega un dispositiu específic de mobilitat amb els Mossos, responsabl­es dels accessos des de la ronda de Dalt i l’A-2, i la seguretat privada que posa el club. El Prat, el nucli urbà del qual es troba un quilòmetre, un riu i tres autopistes més enllà, ja fa amb una patrulla de la seva policia local, que se situa al carrer que precisamen­t porta per nom Revolt del Llobregat, l’únic de la seva titularita­t –i només en part–, per donar pas als vehicles acreditats.

Ara Cornellà ja ha planejat la construcci­ó d’un nou equipament comercial al sector, en una parcel·la lliure al costat de la bassa de laminació que va acompanyar el pla parcial de l’estadi i l’Splau. Serà una manera de beneficiar-se de l’activitat de la zona, encara que el gruix continuarà anant-se’n cap al sud sense cap mena d’afectació.

Cornellà assumeix el gruix del dispositiu de mobilitat els dies de partit; el Prat amb una patrulla en té prou

A un quilòmetre, un riu i tres autopistes més al sud, el Prat cobra tots els impostos de l’Splau

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Una imatge recent de l’estadi de Cornellà-el Prat, al costat del centre comercial Splau, a vista d’helicòpter
ÀLEX GARCIA Una imatge recent de l’estadi de Cornellà-el Prat, al costat del centre comercial Splau, a vista d’helicòpter
 ??  ?? LA VANGUARDIA
LA VANGUARDIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain