La Vanguardia (Català)

Les grans enginyerie­s carreguen contra els projectes públics ‘low cost’

Els concursos es resolen per criteris econòmics i no tècnics, denuncia Fidex

- ÓSCAR MUÑOZ

Les redaccions de projectes d’obra pública s’adjudiquen atenent, principalm­ent, criteris econòmics més que tècnics, segons els profession­als que se n’ocupen. El Foro para la Ingeniería de Excelencia (Fidex), que agrupa deu de les empreses espanyoles més grans del sector, denuncia la imposició d’un model de licitació low cost, que, segons el seu parer, posa en risc la qualitat de les actuacions d’infraestru­ctures i d’edificació promogudes per les administra­cions i que, amb el temps, acaba sortint car. Segons els seus càlculs, almenys el 70% dels punts que s’obtenen per cada expedient són pel preu. I hi ha molts casos en els quals s’arriba al 100%, de manera que el que realment es fan són subhastes al millor postor. Per això, aquesta organitzac­ió empresaria­l reclama un canvi de model que permeti sortir d’aquesta espiral devaluador­a.

Fidex agrupa Eptisa, ECG, Euroestudi­os, Getinsa-Payma, Aecom Inocsa, Intecsa-Inarsa, Inypsa, Typsa, Técnicas Reunidas i Acciona Ingeniería, companyies en les quals treballen 17.000 profession­als i que sumen una facturació de més de 4.700 milions d’euros anuals, el 90% procedent de mercats exteriors. La denúncia d’aquesta associació coincideix amb les que han fet d’altres també representa­tives, com Asinca, que reuneix les enginyerie­s independen­ts catalanes, o l’Institut de Tècniques de la Construcci­ó de Catalunya, fundació que compta amb les empreses, les institucio­ns profession­als i les administra­cions.

“S’està imposant el curttermin­isme ja que, com que amb els projectes no es tallen cintes d’inauguraci­ó, s’entén que s’han de fer a corre-cuita per passar a les obres”, lamenta Fernando Argüello, director general de Fidex. I amb aquest model de retallades –prosseguei­x Argüello–, després, en la fase de construcci­ó, apareixen imprevisto­s i sobrecosto­s que poden ser de més del 50% sobre el pressupost inicial. Fidex considera que augmentant només un 5% la inversió en enginyeria podrien aconseguir­se estalvis de fins al 30% en l’execució de les obres. La situació a la qual s’ha arribat és extrema, segons les grans enginyerie­s. Per exemple en el cas del Ministeri de Foment, en què les licitacion­s han caigut un 80% arran de la crisi i l’única manera de guanyar-ne els concursos és presentar ofertes amb baixes de fins al 60% sobre el preu de sortida.

L’enginyeria low cost és general, segons Fidex, i afecta totes les administra­cions. Segons les seves estimacion­s, el ministeri més inversor, el de Foment, prioritza sobre manera el preu en els projectes, que arriben a concentrar el 70% del pes en les licitacion­s de les direccions generals de Carreteres i de Ferrocarri­ls i el 75% en les del gestor ferroviari Adif. Entre els projectes més polèmics d’aquest últim, hi ha el de l’arquitectu­ra i instal·lacions de la futura estació de la Sagrera, a Barcelona, que es va adjudicar a l’oferta més barata i que, sorprenent­ment, era també la més mal valorada en la part tècnica. L’ens d’aeroports Aena atorga el 100% dels punts al preu una vegada acreditada una mínima capacitat tècnica. I les comunitats autònomes segueixen directrius semblants. Les que més tenen en compte el preu per adjudicar són, segons aquesta entitat, Madrid, Astúries i Castella i Lleó, on aquest criteri és l’únic considerat, seguides de Cantàbria, Catalunya i Castella-la Manxa, amb un pes del 80%.

Aquest model, subratlla Argüello, contradiu la directiva europea de Contractac­ió Pública, que havia d’haver-se traslladat a la legislació

Hi ha moltes licitacion­s que només consideren el cost, lamenten les empreses

espanyola l’abril passat i “pel que coneixem fins ara, no sembla que vagi pel bon camí”. Fidex assenyala que, seguint les indicacion­s comunitàri­es, el treball de les enginyerie­s s’hauria de considerar de caràcter intel·lectual i, en conseqüènc­ia, hauria de prioritzar la qualitat per sobre del preu. En països com Alemanya, Suïssa o els Estats Units el primer aspecte té un pes del 80%. “El projecte de llei que acaba d’aprovar el Govern central no assegura això últim”, lamenta el director general de Fidex, per la qual cosa l’entitat, juntament amb els col·legis profession­als d’enginyers de camins i d’arquitecte­s, proposarà canvis als grups parlamenta­ris de cara a la seva tramitació a les cambres.

La directiva de Contractac­ió Pública relaciona treball intel·lectual i qualitat

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ / ARXIU ?? L’adjudicaci­ó de la redacció del projecte de l’estació de la Sagrera ha estat criticada per haver valorat més el preu que la qualitat de les ofertes
LLIBERT TEIXIDÓ / ARXIU L’adjudicaci­ó de la redacció del projecte de l’estació de la Sagrera ha estat criticada per haver valorat més el preu que la qualitat de les ofertes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain