La Vanguardia (Català)

Els tribunals assumeixen la doctrina de la UE sobre les clàusules terra

Un jutjat de Barcelona i un altre d’Oviedo resolen a favor de la retroactiv­itat total

- Barcelona

Els tribunals comencen a dictar sentències sobre les clàusules terra incorporan­t la doctrina del Tribunal Superior de Justícia de la Unió Europea (TJUE), que preveu la retroactiv­itat total en el retorn de les quantitats cobrades indegudame­nt. Els despatxos d’advocats especialit­zats en aquestes causes en els últims mesos havien sol·licitat als jutges una vegada realitzada la vista que no emetessin sentència fins que hi hagués doctrina per part de la UE. Per això és normal que ara es produeixi una allau de sentències amb la retroactiv­itat total, explica l’advocat Marcelo Tamargo, del despatx Espacio Legal.

Aquest bufet va comunicar ahir que ha rebut una decisió del jutjat de primera instància de Barcelona –la titular del qual és Patricia Brotons– en la qual condemna Banco Popular a tornar les quantitats cobrades des del principi a un client per una clàusula terra i a més imposa costes al banc. Normalment, el Popular –com la resta d’entitats– solia recórrer contra totes les sentències. Fonts de Banco Popular van declarar ahir que estan analitzant els passos que seguiran després de la sentència de la setmana passada.

Divendres passat va transcendi­r també que un jutjat de primera instància d’Oviedo també va fallar contra Banc Sabadell i va obligar l’entitat a restituir el cobrat des de la firma de la hipoteca el juliol del 2003.

Tamargo explica que fins a la sentència del Suprem, en la qual fixaven el límit de la devolució de les clàusules terra al 2013, alguns jutges sí que concedien la retroactiv­itat total. Després que el Suprem establís doctrina, la immensa majoria dels jutges determinav­en retroactiv­itat només fins al 2013. Per això, aquells clients que tinguin sentències fermes amb retroactiv­itat fins al 2013 no poden reclamar les quantitats abonades anteriorme­nt perquè no pot jutjar-se dues vegades la mateixa cosa. Per aquest motiu els despatxos d’advocats ara reclamaven la suspensió de les sentències fins que es pronunciés el tribunal europeu.

Per la seva banda, el Ministeri d’Economia està treballant en l’elaboració d’un codi de bones pràctiques que hauria d’aprovar el Consell de Ministres divendres vinent. Els detalls encara no es coneixen ni si l’adhesió a aquest codi impedirà la possibilit­at de reclamar judicialme­nt.

Fonts de l’associació de consumidor­s de banca Adicae van explicar

Els jutges tenien retingudes les sentències en espera de la decisió que prengués la UE

ahir que estan treballant amb “els grups parlamenta­ris per articular un procés de devolució extrajudic­ial, universal i ràpid, més enllà del codi de bones pràctiques que planeja el Govern” central. Segons el parer d’Adicae, l’opció d’un codi de bones pràctiques no és la fórmula que protegeix més els consumidor­s. Segons va explicar divendres el ministeri, el codi “serà d’adhesió voluntària per a les entitats financeres, però una vegada que el subscrigui­n el seu compliment serà obligatori”.

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Les clàusules terra mal comerciali­tzades han perjudicat molts clients
ANA JIMÉNEZ Les clàusules terra mal comerciali­tzades han perjudicat molts clients

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain