La Vanguardia (Català)

Els empleats afectats per ERO baixen un 16% Els sectors de la indústria i serveis lideren els ajustos

- Redacció

i agències

Un dels símptomes de la recuperaci­ó i de la fortalesa de l’economia acostumen a ser les dades sobre el mercat laboral, ja que en temps de crisi les retallades s’intensifiq­uen. Doncs bé, els ajustos de plantilla a Espanya ara estan a la baixa en tots els apartats.

El nombre de treballado­rs afectats per expedients de regulació d’ocupació (ERO) va baixar un 16,7% en els deu primers mesos d’aquest any en comparació amb el mateix període del 2015, fins a sumar 68.152 afectats, segons dades del Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social.

Reflex d’aquesta dada és també la disminució de les empreses immerses en un procedimen­t de regulació d’ocupació, que van descendir un 29,8% en els deu primers mesos de l’any, fins a un total de 3.388. Pel que fa al nombre d’expedients, van baixar un 27,1%, fins a 4.421 procedimen­ts.

Per tipus de procedimen­t, el nombre de treballado­rs afectats per acomiadame­nts col·lectius va descendir un 0,9% en taxa interanual, fins a sumar 19.875 persones. Les suspension­s de contracte van afectar 41.345 treballado­rs, un 17,2% menys, mentre els afectats per expedients de reducció de jornada van baixar un 41,5%, fins als 6.932 treballado­rs. Del total de procedimen­ts registrats fins a l’octubre, el 92,6% comptaven amb un acord entre les parts.

Bona part dels treballado­rs afectats per ERO provenien de la indústria (36.354), amb un descens del 12,2% respecte a l’any anterior, i dels serveis, que van retallar un 22,5% la xifra de treballado­rs afectats, fins a sumar-ne 25.414. En la construcci­ó, els afectats van totalitzar 5.093 (-21,5%).

Del total de treballado­rs afectats per ERO en els deu primers mesos de l’exercici, el 42,7% es van veure afectats per un procedimen­t per causes econòmique­s. La qual cosa no significa necessària­ment que la companyia hagi patit pèrdues o números vermells. En efecte, dins d’aquest apartat, els processos en els quals les empreses van al·legar pèrdues actuals van afectar 20.512 treballado­rs, mentre que la disminució del nivell d’ingressos o de les vendes va afectar 4.680 empleats.

Així mateix, la previsió de pèrdues utilitzada per les empreses per justificar un ERO –una de les mesures més polèmiques introduïde­s en la reforma del mercat laboral– va afectar 228 treballado­rs, mentre que 80 treballado­rs es van veure implicats en un ERO del sector públic en què es va al·legar com a causa la insuficièn­cia pressupost­ària.

Per comunitats autònomes, les que van registrar un nombre més alt de treballado­rs immersos en regulacion­s d’ocupació fins a l’octubre van ser Madrid, amb 10.936 treballado­rs implicats (-18,8%); Aragó, amb 10.531 (-12,7%); Catalunya, amb 8.125 (-18,2%), i Galícia, amb 5.767 (+12,9%), on el nombre va augmentar.

Gairebé 5.000 persones es van veure afectades per procedimen­ts sense que l’empresa hagués tingut pèrdues

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ / ARXIU ?? Els sindicats s’han mobilitzat en aquests anys de la crisi en contra dels ERO
EMILIA GUTIÉRREZ / ARXIU Els sindicats s’han mobilitzat en aquests anys de la crisi en contra dels ERO

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain