La Vanguardia (Català)

Macxipa explora una venda per 80 milions La cadena té 160 fleques artesanes pròpies

- MAR GALTÉS

Macxipa, l’empresa d’elaboració i venda de pa i brioixeria, ha sortit al mercat per explorar una venda que se situaria al voltant de 80 milions d’euros. Macxipa, creada el 1992 amb orígens en un negoci familiar artesà des del 1903, disposa d’una xarxa d’uns 160 establimen­ts a la província de Barcelona –tots propis: el web corporatiu de l’empresa assegura que no gestionen franquície­s– i quatre centres de producció, amb una facturació per sobre dels 40 milions d’euros.

Fonts de Macxipa asseguren a aquest diari que vendre la companyia no forma part dels seus plans a curt termini. Tot i això, el quadern de venda, elaborat per Credit Suisse, fa un temps que ha arribat a empreses de la competènci­a i a fons d’inversió. En aquest cas, les fonts consul-tades que han estudiat el quadern de venda asseguren que es tracta d’una empresa ben gestionada, que podria resultar interessan­t, però a un preu inferior al sol·licitat.

Macxipa està participad­a per Carlos Llarás, forner d’una família de quatre generacion­s al sector, i per Antonio Sagnier, reconegut empresari, que entre altres coses va ser president de Privat Bank.

La societat propietàri­a de Macxipa, Dialypa SL, va presentar al Registre Mercantil els comptes del 2015 que reflecteix­en unes vendes de 31,4 milions d’euros; un resultat d’explotació d’1,1 milions, i un benefici net de 777.000 euros. En la memòria de l’exercici, en el qual la plantilla fixa va ser de 615 persones, la societat explica que va patir una disminució de la xifra de vendes del 5,75%, que “ha compensat àmpliament” amb la política de contenció de despesa i la reducció de costos financers.

La companyia té un actiu d’11 milions i va realitzar el 2015 inversions netes de 6,5 milions. Els fons propis de la societat a tancament del 2015 superen els 2,1 milions. La memòria de la companyia anticipava per al 2016 unes “previsions prudents però positives”, que pronostiqu­en “un augment consistent de les xifres d’ingressos”.

El sector de la distribuci­ó de fleca resulta atractiu per a la inversió: el 2015, la gestora de capital risc Nazca Capital va adquirir a Europastry la cadena El Molí Vell-L’Obrador-Santa Glòria.

La companyia, creada el 1992, té els orígens en un negoci familiar que es remunta al 1903

 ?? INMA SAINZ DE BARANDA ?? Establimen­t al carrer Calvet, convertit en un taller del pa
INMA SAINZ DE BARANDA Establimen­t al carrer Calvet, convertit en un taller del pa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain