La Vanguardia (Català)

J.L. López García

La condemna passa de sis mesos a gairebé quatre anys

- Madrid

ACUSAT DEL CAS BLANQUERNA El Suprem ha incrementa­t les penes de presó per als autors de l’assalt a Blanquerna la Diada del 2013. La sentència, que revisa la de l’Audiència de Madrid, té en compte l’agreujant de discrimina­ció ideològica.

El Tribunal Suprem (TS) va elevar ahir les penes imposades per l’Audiència de Madrid als assaltants del centre cultural Blanquerna durant la celebració de la Diada del 2013 i va imposar condemnes en alguns casos properes als quatre anys, atesa l’acumulació de delictes. És rellevant, d’altra banda, que als 14 acusats condemnats inicialmen­t a sis mesos de presó pel delicte de desordres públics se’ls augmenta la pena fins als dos anys i deu mesos, ja que s’aprecia una important circumstàn­cia agreujant, la d’haver actuat per motius ideològics. Com que se superen els dos anys, l’Audiència de Madrid haurà d’ordenar l’ingrés a presó dels condemnats.

El Suprem estima, per tant, que l’Audiència de Madrid va deixar d’aplicar una circumstàn­cia d’agreujamen­t substancia­l, i acull els arguments del fiscal i la Generalita­t en el sentit que els atacants van protagonit­zar “actes de violència” sense “cap altra justificac­ió que el fet de considerar que els que estaven reunits feien un acte d’exaltació de l’independen­tisme català”. La sentència –de què ha estat ponent el magistrat José Ramón Soriano– afegeix que els assaltants van voler impedir l’acte “suprimint la llibertat d’exercici” dels drets de tercers, els reunits al centre cultural Blanquerna, “cosa que evidencia que no hi ha cap altra motivació que la ideològica”.

La resolució preveu que l’actuació dels atacants s’ha de castigar amb penes que suposen l’ingrés a presó perquè la seva conducta va estar guiada per la intolerànc­ia envers la ideologia catalanist­a. D’aquesta manera, imposa pel delicte de desordres públics en concurs ideal amb el d’impediment del dret de reunió la pena de dos anys i deu mesos de presó, amb la concurrènc­ia de l’agreujant citat (article 22.4 del Codi Penal), a tots els acusats a qui l’Audiència Provincial de Madrid va imposar sis mesos de presó.

El TS també condemna pel delicte de danys ocasionats en béns de propietat pública: un any i un mes de presó i una multa de 15 mesos per a 12 dels acusats. En dos casos l’Alt Tribunal agreuja lleugerame­nt les penes: a Jesús Fernando Fernández el condemna pels dos primers delictes a dos anys i onze mesos. I a Juan Luis López García, a tres anys de presó. A aquests dos els imposa, a més a més, un any i dos mesos de presó i una multa de 18 mesos –a Jesús Fernando Fernández–, i també un any i dos mesos de presó i una multa de 16 mesos a Juan Luis López García. En el cas de Fernández, s’aplica l’agreujant de reincidènc­ia. El Tribunal Suprem conclou que, en vista dels arguments del fiscal i de les acusacions, cal assumir que “el propòsit comú dels assaltants” era d’intolerànc­ia “amb un acte de celebració del dia de Catalunya”, una commemorac­ió que existeix en termes similars “en totes les comunitats autònomes espanyoles”.

La decisió veu com a agreujant que l’assalt va tenir motius ideològics d’intolerànc­ia cap al catalanism­e

 ??  ??
 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Una part dels acusats amb els seus advocats al judici davant l’Audiència de Madrid el gener de l’any passat
EMILIA GUTIÉRREZ Una part dels acusats amb els seus advocats al judici davant l’Audiència de Madrid el gener de l’any passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain