La Vanguardia (Català)

Humor de cocció lenta

- SALVADOR LLOPART

Humor alemany, per a molts una gènere tan improbable com allò del pensament navarrès que va utilitzar el clàssic per burlar-se del pensament. I dels navarresos. Però ni la intel·ligència no està renyida amb ningú; com tampoc no ho està la ximpleria. Ni l’humor alemany és inexistent, com demostra la sorprenent, imprevisib­le i per moments –per moments, cal subratllar– hilarant Toni Erdmann. Amb un jocositat que, de manera paradoxal, neix de l’amargor. Del pòsit de dolor que van deixant les petites decepcions quotidiane­s.

El film de Maren Ade té una pàtina de drama innegable, amplificat per la sensació de culpa –una cosa tan alemanya– d’un pare respecte a la seva filla. I com a conseqüènc­ia d’aquest malestar constant crea unes situacions –unes escenes– de meravellós i xocant humor.

El progenitor és poc atent i més aviat matusser. Un personatge complex en mans de Peter Simnischek, estrella teatral a Àustria (i es nota). Pare distant i d’escassa simpatia, com gairebé tots els personatge­s de la cinta, que s’adona que la seva filla no està bé. Ell tampoc, però almenys és infeliç a la seva manera. La Inés, la seva filla, interpreta­da amb commovedor­a tendresa per Sandra Hüller, és una executiva atabalada i freda, un personatge sense gaire interès fins que t’adones de les esquerdes que marquen la seva existència.

Esquerdes ocultes que Winfred, el pare, fa més profundes amb una senzilla pregunta: “Ets feliç?”. Llavors a l’espectador l’envaeix la sensació de sorpresa i inquietud, incapaç de preveure els moviments del progenitor per acostar-se a la filla, una lluitadora incansable enmig de la cultura d’una gran corporació industrial alemanya. Destacada a Bulgària, sempre envoltada d’un ambient de masclisme constant i insidiós.

Toni Erdmann és el resultat de l’exploració d’una vida imperfecta, una exploració, cal afegir, de mirada atenta i cocció lenta. Gairebé tres hores d’una comèdia que no saps mai on va i que, quan s’acaba, et deixa l’agradable sensació que no sobra ni un sol minut.

Coses de l’humor alemany.

 ??  ?? Sandra Hüller i Peter Simonische­k en una escena de la pel·lícula
Sandra Hüller i Peter Simonische­k en una escena de la pel·lícula

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain