La Vanguardia (Català)

A la presó.

Els caps de la trama Gürtel, Francisco Correa (a la foto, amb l’advocat), Pablo Crespo i Álvaro Pérez, el Bigotes, van dormir ahir a la nit a la presó valenciana de Picassent. Van començar així a complir la primera condemna, de 13 anys.

- València

Francisco Correa, Pablo Crespo i Álvaro Pérez, el Bigotes, van dormir ahir a la presó de Picassent, València. El TSJ de València va decidir executar l’ordre de “presó provisiona­l, comunicada i sense fiança” contra els capitostos de la trama corrupta. D’aquesta manera, els tres condemnats van començar ahir a complir les seves penes de 13 anys pel cas Fitur, peça separada de Gürtel, després de sentir els arguments de la Fiscalia anticorrup­ció i de l’advocat del PSPV-PSOE, personat com a acusació popular.

El tribunal va valorar que hi ha “risc de fuga” i va argumentar “la gravetat de la pena a què han estat condemnats” i “els altres casos que tenen pendents”. I va rebutjar les mesures “alternativ­es” demanades per les defenses perquè els condemnats evitessin la presó fins que es pronunciés en ferm el Tribunal Suprem.

Correa, Crespo i Álvaro Pérez van ser condemnats divendres passat per haver arreglat contractes de la Generalita­t Valenciana per al muntatge de l’expositor de la comunitat en la Fira Internacio­nal de Turisme (Fitur) en les edicions del 2005 al 2009. El tribunal considera provats en els seus casos els delictes d’associació il·lícita, tràfic d’influèncie­s, malversaci­ó, suborn i falsedat documental.

D’aquesta manera, el TSJ valencià no ha esperat que la sentència sigui confirmada pel Tribunal Suprem, davant el qual els condemnat poden recórrer.

Les defenses van qualificar d’“injusta” la decisió del tribunal, que van acusar de “plegar-se al criteri de la Fiscalia”. I confiaven que s’apliqués el mateix criteri que a l’exconselle­r popular Rafael Blasco, condemnat a vuit anys de presó per malversaci­ó de fons d’ajuda al desenvolup­ament, però que va estar en llibertat provisiona­l fins que el Tribunal Suprem va confirmar la sentència.

El TSJ ha argumentat que els casos no són idèntics, perquè les penes dels capitostos de Gürtel són superiors, i perquè mentre que en el cas de Blasco només hi havia un altre cas pendent de judici, en el cas Cooperació són, ben al contrari, diverses les peces que han de ser jutjades dels capitostos de Gürtel.

En la peça de Fitur van ser condemnade­s 11 persones, entre dirigents de la xarxa corrupta i polítics valencians. El tribunal valencià sí que va decretar la llibertat provisiona­l sense fiança per a Isabel Jordán, Mónica Magariños i Cándido Herrero, treballado­rs de Gürtel. No obstant això, el tribunal els ha imposat compareixe­nces periòdique­s, els ha prohibit abandonar Espanya i els ha retirat el passaport.

Avui se celebrarà una altra vista prèvia amb l’exconselle­ra i expresiden­ta de les Corts Valenciane­s Milagrosa Martínez, per decidir si també l’envia a presó o li concedeix la llibertat provisiona­l. Milagrosa Martínez ha estat condemnada a nou anys de presó per aquest cas. També compareixe­rà qui va ser la seva mà dreta a la conselleri­a,

El tribunal valencià observa risc de fuga, que les condemnes són elevades i que tenen casos pendents

Rafael Betoret, condemnat a sis anys.

Demà els tres presos Correa, Crespo i Pérez, el Bigotes, seran traslladat­s a un centre penitencia­ri de Madrid perquè puguin continuar compareixe­nt a les sessions de la causa principal del cas Gürtel que es continua celebrant durant aquestes setmanes a l’Audiència Nacional.

 ?? MANUEL BRUQUE / EFE ??
MANUEL BRUQUE / EFE
 ??  ?? Francisco Correa, Pablo Crespo i Alvaro Pérez
Francisco Correa, Pablo Crespo i Alvaro Pérez
 ?? MANU BRUQUE / EFE ??
MANU BRUQUE / EFE
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain