La Vanguardia (Català)

El Banc d’Espanya dona suport als imputats pel cas Bankia

L’oposició demana al Congrés que es creï una comissió d’investigac­ió

- LALO AGUSTINA Barcelona

La comissió executiva del Banc d’Espanya va tancar files per defensar els directius imputats per l’Audiència Nacional per la seva participac­ió en la presumpta falsedat documental o estafa –ja es veurà– de la sortida a borsa de Bankia el juliol del 2011. Alhora, els grups de l’oposició al Govern central van demanar al Congrés dels Diputats l’obertura d’una comissió d’investigac­ió per aclarir els fets i exigir, eventualme­nt, responsabi­litats polítiques. Avui mateix, Luis de Guindos, ministre d’Economia i Competitiv­itat, compareixe­rà a petició pròpia i dels grups en la comissió d’Economia per donar explicacio­ns sobre el cas.

L’enrenou provocat per la decisió de l’Audiència Nacional d’imputar Miguel Ángel Fernández Ordóñez, exgovernad­or del Banc d’Espanya, i Julio Segura, expresiden­t de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), juntament amb altres alts directius del supervisor bancari, va passar així del terreny judicial de l’Audiència Nacional a l’arena política. De fet, la inclusió de les cúpules de dos òrgans “sistèmics” en la investigac­ió de les actuacions presumptam­ent delictives que concorren en el cas Bankia qüestiona el mateix funcioname­nt del sistema. Per això, les reaccions polítiques i institucio­nals transmeten des de dilluns tanta preocupaci­ó.

En un breu i estrany comunicat, el Banc d’Espanya va donar compte del resultat de la reunió de la comissió executiva i va explicar que havia acceptat les renúncies de Mariano Herrera, director de supervisió, i Pedro Comín, el seu executiu adjunt, a més de la de Pedro González, director d’inspecció. Tot i això, l’entitat no només no va dirigir cap retret als seus ja ex-alts càrrecs sinó que els va agrair públicamen­t els serveis prestats, encara que no va citar en cap moment Miguel Ángel Fernández Ordóñez, el responsabl­e màxim del banc quan es van produir els fets investigat­s pel jutge i que va deixar el càrrec el juny del 2012, abans de la fi prevista del seu mandat.

En canvi, Luis María Linde i Javier Alonso, governador i subgoverna­dor del Banc d’Espanya, i els consellers Vicente Salas i Fernando Eguidazu –tots ells, membres amb vot de la comissió executiva– van decidir donar suport per unanimitat als responsabl­es de regulació que ahir es van desvincula­r de l’entitat i defensar l’actuació de la institució. “La comissió executiva manifesta la seva plena confiança en tots els responsabl­es del Banc d’Espanya” als que afecta la imputació de l’Audiència Nacional i “confia plenament” que s’aclariran “els dubtes” (sic) sobre el procedimen­t del banc en el procés de constituci­ó i reca-pitalitzac­ió de BFA-Bankia. Tot es va ajustar, conclou la nota, “al compliment de la normativa, a la defensa de l’estabilita­t financera i a l’interès general”.

La sortida a borsa de Bankia es va articular en la subscripci­ó de 3.100 milions per part de milers d’inversors particular­s, que va estar avalada per la pràctica totalitat de la banca espanyola, i una captació de fons institucio­nals d’empreses i entitats –gairebé totes també espanyoles– que va tirar endavant amb un fortíssim descompte i moltes pressions polítiques. Bankia necessitav­a aquells recursos després que el Govern central elevés les exigències de capital aquell mateix any, però, malgrat capitalitz­ar-se fortament, només va resistir deu mesos. A començamen­ts del 2012, dos decrets del nou Govern del PP van obligar tota la banca a elevar substancia­lment les provisions per cobrir el deterioram­ent del valor dels actius immobiliar­is. I Bankia va haver de ser nacionalit­zada el maig del 2012 i el grup que formava amb la seva matriu Banco Financiero y de Ahorros (BFA) va rebre una injecció de 22.000 milions d’euros que, juntament amb les d’altres bancs, van provocar la petició d’Espanya de 100.000 milions d’euros a Europa.

La judicialit­zació del fiasco havia afectat fins ara només els antics gestors de Bankia –amb l’exvice-president del Govern, Rodrigo Rato, al capdavant– i Deloitte, l’auditora de l’entitat. Però ni la CNMV ni el Banc d’Espanya no s’havien vist involucrat­s més enllà del descrèdit de les dues institucio­ns, que no s’ha recuperat en els gairebé cinc anys transcorre­guts.

“Segur que, quan el temps posi cadascú en el seu lloc, la feina del Banc d’Espanya al llarg d’aquests anys de crisi serà reconeguda i justament valorada per tothom”, va vaticinar Fernández Ordóñez fa un any al seu llibre Economista­s, políticos y otros animales (Península, 2016). Això encara no ha passat. Al contrari, dotze mesos després, el prestigi del Banc d’Espanya no s’ha recuperat i tant l’exgovernad­or com els fins ara principals executius de l’entitat estan sota sospita. A la plaça de Cibeles de Madrid creuen, malgrat tot, que els sòlids indicis de responsabi­litat que veu l’Audiència no portaran enlloc.

DEL JUTJAT AL PARLAMENT L’endemà de la interlocut­òria de l’Audiència, l’oposició exigeix que s’investigui EL VATICINI L’exgovernad­or va dir que el temps ho posaria tot al seu lloc, però ell podria ser processat

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ / ARXIU ?? Cristóbal Montoro, ministre d’Hisenda, i Luis M.ª Linde, governador del Banc d’Espanya, escolten Miguel Á. Fernández Ordóñez
EMILIA GUTIÉRREZ / ARXIU Cristóbal Montoro, ministre d’Hisenda, i Luis M.ª Linde, governador del Banc d’Espanya, escolten Miguel Á. Fernández Ordóñez

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain